SAGT I KINA: Våta stolar och partiets Facebook
Icke daterat foto av Wang Qishan – ledare för partiets antikorruptionsenhet, och alla korrupta partitjänstemäns skräck. (Weibo)


Vad rör sig i vanliga kinesers huvuden? Under rubriken ”Sagt i Kina” samlar vi upp kommentarer och skämt om aktuella händelser från kinesiska internetsidor, ibland med en liten förklaring där så behövs.

Veckans skämt

Ett effektivt sätt att avslöja korrupta partitjänstemän

Precis innan Nationella folkkongressen i Peking avslutades vände sig Wang Qishan (ledaren för partiets antikorruptionsenhet) oväntat till alla delegaterna. ”Följande personer som jag nu ropar upp måste stanna kvar efter mötet. De som det gäller är…” Wang lät orden hänga i luften i tjugo sekunder. En förfärad tystnad rådde i salen, och lukten av urin började sprida sig. Slutligen ropade Wang till sig två personer: ”Te-servitör Xiao Peng och ljudtekniker Xiao Li!” När de två funktionärerna kom fram till honom viskade han: ”Undersök allas stolar genast! Grip dem på de våta stolarna!”
–Aboluo

Förklaring: Sedan början av den stora antikorruptionskampanjen i Kina har Wang Qishan och Centrala kommissionen för disciplininspektion, som han leder, blivit alla korrupta partitjänstemäns mardröm. De går ständigt omkring och är rädda för att när som helst bli gripna. Flera tjänstemän sägs ha begått självmord sedan kampanjen inleddes.

Lagerrensning

@光远看经济: ”Jag hittade en affär på nätet som sålde Nike-skor för 888 yuan [1100 kr] paret. I reklamen stod: ’Om du får ett par piratkopierade skor av oss så kompenserar vi dig med tre nya par.’ Den garantin gjorde mig lättad, så jag beställde ett par. När jag öppnade paketet nästa dag fick jag till min förvåning se att det låg fyra par piratkopierade skor i det.”
–Weibo

Det bästa från sociala medier

Nyligen dog en fyraårig pojke i södra Kina efter att ha vaccinerats, och många kineser misstänker att en ny skandal med giftiga vaccin är under uppsegling.

@ZhouFengSuo: ”Nu är folk rasande över att man har använt utgångna vacciner i Kina. Det är dock inte många som minns att advokaten Tang Jingling ägnade sig åt att hjälpa personer som drabbats av giftiga vacciner redan för ett årtionde sedan. I slutänden grep man föräldrar till drabbade barn, och Tang sattes i fängelse för sitt fredliga rättshjälpsarbete. Trots detta fick fallet aldrig den uppmärksamhet som det förtjänade, och hela det här ondskefulla systemet fortsätter att skörda offer.”
–Qiwenlu

@batX42: ”Vaccinskandalen har äntligen fått några av mina vänner att kritisera regimen och kräva att dess företrädare ska hållas ansvariga. Dessa vänner brukade bara bry sig om att äta gott, resa utomlands och shoppa. Det här bevisar återigen uttalandet att ’man älskar bara den här regeringen för att man inte har blivit skadad av den ännu’.
–Twitter

Anonym: ”Om man bor i ett samhälle där regeringen aldrig följer lagen kan en sjukdom kosta dig alla ditt livs besparingar och ’politiskt inkorrekta’ kommentarer kan göra så att du ’försvinner’, så är allt man kan göra att spara, spara och spara. Det är därför Kina aldrig har haft någon verklig inhemsk efterfrågan.

Partiets Facebook

maxresdefault

Facebooks VD Mark Zuckerbergs uppmärksammade besök i Kina ledde till mycket livliga diskussioner i Kina. Zuckerberg postade en bild på sig själv där han joggade tillsammans med fem andra på Himmelska fridens torg på en dag med svåra luftföroreningar. Många kineser reagerade med löje. ”Zuckerberg är världens dyraste luftrenare”, löd en syrlig kommentar.

En annan kommentar, som kräver en viss förklaring, löd ungefär: ”Som vd för Facebook har Zuckerberg accepterat sitt öde.” Den exakta termen som användes var en kinesisk ordlek på hur ordet ”Facebook” låter, nämligen 非死不可, som uttalas ungefär ”fay si bu ke”. På kinesiska betyder det ungefär ”dömd till undergång” eller ”kommer med nödvändighet att dö”.

Zuckerbergs möte med kommunistregimens propagandachef, Liu Yunshan, fick ännu mer kritik än hans löprunda. En nätanvändare tyckte att han visade ”oförblommerad iver att komma in på den kinesiska marknaden” när han log och skakade hand med Liu, som – ironiskt nog – ju är ansvarig för att Facebook inte tillåts i Kina och blockeras på Kinas internet.

En internetanvändare gav sin egen ”översättning” av konversationen mellan Zuckerberg och Liu:

Liu Yunshan: ”Herr Zuckerberg, ni vet att Kina har internetcensur, va?”

Mark Zuckerberg: ”Självklart, herr Liu. Jag har kommit hit för att meddela att Facebook är villigt att idka censur i utbyte mot att få tillgång till den kinesiska marknaden.”

Liu Yunshan: ”Bra. Här är en lista över otillåtna sökord. Vi kan gå vidare med nästa steg när Facebook har färdigställt en ny version som blockerar dem.”

SAGT I KINA: Hala fastighetsmäklare och ”Jackie Chan-förbannelsen”

VIDEO: Facebookgrundarens fjäsk för Kinesiska kommunistpartiet – China Uncensored