SAGT I KINA: Hala fastighetsmäklare och ”Jackie Chan-förbannelsen”
Enligt Kinas fastighetsmäklare är det givetvis den bästa tiden att både köpa och sälja. (Foto: Peter Parks /AFP/Getty Images)


Vad rör sig i vanliga kinesers huvuden? Under rubriken ”Sagt i Kina” samlar vi upp kommentarer och skämt om aktuella händelser från kinesiska internetsidor, ibland med en liten förklaring där så behövs.

Under de senaste månaderna har Kina upplevt ännu en boom på fastighetsmarknaden – huspriserna i Peking, Shanghai och Shenzhen nådde nya rekordnivåer, trots att man redan har en hotande bostadsbubbla. De här omständigheterna, liksom den spontana politiska komik som kommunistpartiets ”två möten” i Peking ger upphov till, lockade till skämt på Kinas internet.

Veckans skämt

Kinas fastighetsmäklare och deras välsmorda munläder

I går blev jag uppringd av en fastighetsmäklare. Han frågade: ”Vill du köpa en ny lägenhet? Priserna ökar hela tiden, så om du inte köper nu kommer du aldrig att få samma pris igen.” Jag svarade: ”Tyvärr, jag har redan köpt en.”

Det blev tyst ett par sekunder, sedan sade han: ”Okej, men vill du sälja din lägenhet, då? Priserna är jättehöga nu. Om du inte säljer nu kanske du aldrig får en chans att sälja till samma pris igen.” Eftersom mäklaren verkade vara en sådan flitig yrkesman kände jag att jag måste vara ärlig med honom. ”Alltså, ärligt talat, jag är en fattig man, och jag har varken pengar att köpa en lägenhet för eller någon lägenhet att sälja.”

Det blev tyst ett par sekunder igen, sedan tog han till orda: ”I morgon är det ett säljevent för några nybyggda hus. Jag kan betala dig 200 yuan om du köar utanför vårt kontor hela natten och låtsas vara en köpare. Vad sägs?”

–Weibo

Varför spekulation är bättre än arbete

För tio år sedan sålde en kinesisk affärsman sitt hus i Nanshandistriktet i Shenzhen för 800 000 yuan, för att dra gång sin affärsverksamhet. Efter tio års hårt arbete lyckades han till slut med sin verksamhet. Sedan använde han allt det han hade tjänat – fyra miljoner yuan – för att köpa tillbaka samma hus.

–Weibo

Skarpa kommentarer

pasted image 0

Ett flödesschema som visar hur regimvänliga internetanvändare ska försvara partiet.

Från @letscorp på twitter;

En kines framförde kritik mot Kina.

”Varför lämnar du inte Kina om det är en massa saker du inte gillar med ditt moderland?”

Personen emigrerade och framförde samma kritik, den här gången som en utlandskines.

”Varför ska Kina lyssna på kritik från någon som är född i Kina, men som bor utomlands?”

Personen flyttade tillbaka till Kina och fortsatte med samma kritik…

”Varför lämnar du inte Kina om det är en massa saker du inte gillar med ditt moderland?”

[Och så vidare…]

–Twitter

@Zhang Zhou: ”En het fråga på Zhihu [en populär frågor-och-svar-sajt på Kinas internet] lyder: ”Ge ett exempel på profetior från historien som har slagit in.” Det högst rankade svaret var Li Hulans kända kommentar: ”Kommunistpartimedlemmarna är så många att ni aldrig kan fånga dem allihop!”

–Botanwang

Förklaring: Liu Hulan var en ung kvinnlig spion under kinesiska inbördeskriget mellan nationalisterna och kommunisterna. Hon dödades av nationalisterna när hon bara var 14 år gammal. Hon ses som en martyr av partiet, och halas ofta fram i propagandasammanhang. Den här gången har hennes ord dock använts som ett skämt, som anspelar på partiledaren Xi Jinpings pågående kampanj mot korruption, där det aldrig tycks ta slut på korrupta partitjänstemän.

Enligt Kinas fastighetsmäklare är det givetvis den bästa tiden att både köpa och sälja. (Foto: Peter Parks /AFP/Getty Images)

”Jackie Chan-förbannelsen”

Under den senaste veckan har ”Jackie Chan-förbannelsen” blivit ett hett ämne på mikrobloggen Sina Weibo, utifrån ett uttalande som gjordes av Dong Mingzhu, ordförande för Gree Electric och delegat vid de ”två mötena” i Peking. Dong sade att alla märken som Jackie Chan har officiellt ställt sig bakom har gått i graven, förutom Gree.

Kommentaren väckte upp en het diskussion om den så kallade ”Jackie Chan-förbannelsen”, som handlar om att företag som han involverar sig med har en tendens att gå i konkurs. Listan på företag inkluderar Xiaobawang DVD, som gick i konkurs; Aiduo VCD, vars grundare hamnade i fängelse; Fenhuang Cola, som misslyckades med att etablera sig på marknaden; Bawang Schampoo, som visade sig vara cancerframkallande; Sinian Dumplings, som förbjöds för att de innehöll bakterier; och Caddy Car, som bara sålde 900 bilar i hela Kina.

Ett skämt i sammanhanget löd: ”Jag minns att Jackie Chan även ställer sig bakom partiet, så det innebär…”

Ett annat löd: ”Glöm inte att Gree är ett statligt ägt företag…”

Politiska misstag

Hongkongbaserade tidningen The Sun avslöjade nyligen ett pinsamt ögonblick under en stor politisk konferens i Peking, kopplad till de ”två mötena”. Under mediadagen för delegationen från Hebeiprovinsen, så läste partisekreteraren Zhao Kezhi från en papperslapp. Han bad en kvinnlig journalist som satt på en viss rad och plats och hade ”en mörk kappa” på sig att ställa en fråga. Då visade det sig att journalisten hade tagit av sig kappan och var klädd i vitt. Enligt uppgift blev hon väldigt generad.

Folk kommenterade att den här historien är ett bra exempel på den hemliga regeln för de två mötena och andra partikonferenser: frågorna från media är extremt hårt kontrollerade, och regisserade in i minsta detalj i förväg.

SAGT I KINA: Att sova eller slåss i parlamentet

SAGT I KINA: När partiandan slocknar

VIDEO: Kinas ekonomiska dilemma – China Uncensored