SAGT I KINA: Giftiga vaccin och en giftig regim
En kinesisk sköterska förbereder en vaccindos i Anhuiprovinsen. Kinesiska vacciner har varit på tapeten den senaste tiden, efter att en liga som sålde utgångna och giftiga vacciner avslöjats. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Vad rör sig i vanliga kinesers huvuden? Under rubriken ”Sagt i Kina” samlar vi upp kommentarer och skämt om aktuella händelser från kinesiska internetsidor, ibland med en liten förklaring där så behövs.

Kina har skakats av ännu en skandal med utgångna och giftiga vacciner. Det här problemet har tillåtits pågå i över ett årtionde genom att myndigheterna inte agerat mot det, utan i stället gett sig på de drabbade som sökt kompensation. Det här fick Kinas internetanvändare att mer än vanligt ventilera sin frustration över landets politiska system. Förutom det har det handlat mycket om den uppblåsta fastighetsmarknaden, vanligt folk som drabbats av märkliga och orättvisa böter, och partitjänstemäns skenhelighet.

Veckans skämt

Bakgrund: Den lokala ledningen i staden Shenyang i nordöstra Kina meddelade nyligen att universitetsstudenter får ta bolån utan någon kontantinsats alls. Det hela var ett försök att bli av med fler oanvända bostäder som byggts på senare år. Beslutet fick hård kritik och drogs snabbt tillbaka, men Kinas internetanvändare var snabba nog att hinna göra narr av det hela.

(Konversation under en ”blind date”)

Flickan: ”Har du bil?”
Pojken: ”Nej.”
Flickan: ”Har du lägenhet?”
Pojken: ”Nej.”
Flickan: ”Jaha, vad har vi då att säga varandra?”
Pojken: ”Men jag är universitetsstudent i Shenyang.”
Flickan: ”Men älskling, varför sade du inte det direkt?”
– Sina blog

unnamed

Under de ”två mötena” (partiets stora konferenser) nyligen, frågade en journalist talesmannen: ”Den genomsnittliga nivån på bekämpningsmedelsrester i mat från marknader överstiger kraftigt de maxnivåer som hälsoministeriet satt upp. Till och med te är nästan odrickbart nu. Finns det någon säker mat i Kina?” Talesmannen svarade ilsket: ”Men använd hjärnan innan du öppnar munnen! Tror du verkligen att de använder riktiga bekämpningsmedel?!”
– Douban

Det bästa från internet

@andyyeung12: ”Kineser måste resa till Hongkong för att få säkra vacciner till sina barn; de måste besöka USA för att få bättre vård när de blir gravida; de måste resa till Australien för att få tag i mjölk som inte är giftig; de måste flyga till Japan för att köpa pålitliga tryckkokare; och de måste åka till Kanada för att få ren luft… Vårt moderland har blivit så ’starkt’ att det är skrämmande.”
– ChinaDigitalTimes

@Xiucai Jianghu: ”En diktatur är värre än maffian. Maffian är absolut dålig, men de hycklar åtminstone inte. De medger att de är maffian och tvingar inte folk att säga att de är bra människor. Diktaturer, däremot, är både auktoritära och hycklande. De tvingar andra att säga att samhället som de styr är demokratiskt och fritt. Man blir straffad om man vågar säga att de är diktatorer.”
– Qiwenlu

Fråga: Om Nordkorea och Kina anfaller varandra med kärnvapen, vem tjänar på det mest?
Svar: Facebook, eftersom de länderna är de enda där Facebook är blockerat.
– Botanwang

Lin Ji: ”Kinas mest grundläggande problem har länge varit något mycket värre än giftigt mjölkpulver eller giftiga vacciner – nämligen en giftig regim.”
– RFA

De ”mest” orättvisa böterna

Den 22 mars dömdes ägaren till ett matställe i Hangzhou till böter på 200 000 yuan (ungefär 250 000 kronor) för att ha skrivit ”Hangzhous bästa” och ”Kinas bästa” på skyltar i sin egen lokal. Stadens marknadsövervakningsmyndighet sade att man enligt reklamförordningarna inte får skriva att något är ”mest”, ”bäst” och liknande.

Ägaren sade att böterna var för höga:
– 200 000 yuan är vad jag tjänar på ett helt år. Jag har ändrat skyltarna enligt kraven. Det är inte rätt att sänka hela min affärsverksamhet bara för det här.” Myndigheterna ignorerade dock det här och sade att de nya förordningarna hade gällt sedan i september förra året, och att det var ägarens ansvar att hålla sig uppdaterad om förändringar i lagstiftningen.

Många som läste om det här fallet har dock uttryckt sympati för ägaren på nätet. En skrev: ”Jag kan inte begripa hur regeringen inte lyckas övervaka vaccinmarknaden, men ändå har tid att bestraffa sådana här saker.” En annan kommentar tog avstamp i ett av kommunistpartiets kända slagord ”Solen är rödast, ordförande Mao är kärast”: ”Då borde väl partiet dömas till flera miljarder i böter för historiens mest felaktiga reklamslogan?”

Korruption är allas fel

Statliga People’s Daily publicerade nyligen en artikel med rubriken ”Vi är alla en del av samhällets ’atmosfär’”. Artikeln skrevs av Xi Hua, en högt uppsatt tjänsteman i Centrala kommissionen för disciplininspektion, som är partiets organ för att bekämpa korruption. Ordet ”atmosfär” i artikeln handlar om dåliga seder i samhället, särskilt ”att ge och ta emot mutor”, vilket förekommer överallt i Kina.

Artikeln ber läsarna att rannsaka sig själva när det gäller orsakerna till korruption i Kina, och gör gällande att korruption är allas ansvar.

Kinesiska nätanvändare var måttligt roade över artikelns resonemang. En skrev: ”Så du försöker säga att inte bara kommunistpartiet är korrupt, utan alla är korrupta? Varför säger du det inte rent ut, då? Varför inte sluta påstå att partiet alltid är utmärkt, ärorikt och korrekt?”

En annan skrev: ”Vågar du säga som det är? Tror du att vanliga kineser vill ge mutor? Om ni tjänade folket på ett rättvist och jämlikt sätt, oavsett hur mycket pengar vi ger er i röda kuvert, vem skulle då ge mutor?”

Andra ironiserade: ”Åh, vi har en sådan fin regering och ett sådant fint parti; tyvärr lär de sig dåliga vanor av folket.” En annan skrev: ”Åsikterna som presenteras i artikeln är inte helt fel, men de borde inte ha publicerats i den här tidningen.”

SAGT I KINA: Våta stolar och partiets Facebook

VIDEO: Facebook-grundarens fjäsk för Kinesiska kommunistpartiet – China Uncensored

Hongkongs vårdsystem fruktar anstormning efter vaccinskandal