SAGT I KINA: Drömmen om att få leva i sjunyheterna
Vinjetten till China Central Televisions propagandaflagskepp, Xinwen Lianbo. (Skärmdump från CCTV)


Vad rör sig i vanliga kinesers huvuden? Under rubriken ”Sagt i Kina” samlar vi upp kommentarer och skämt om aktuella händelser från kinesiska internetsidor, ibland med en liten förklaring där så behövs.

Veckans skämt

”Efter middagen satt jag och slappnade av i soffan framför China Central Televisions sjunyheter. Samtidigt satt en god vän bredvid mig och drog historier om hur han tjänade flera miljoner om dagen, och att han hade haft en romans med en filmstjärna. Efter ett par minuter var jag så trött på alla lögnerna att jag var tvungen att göra något åt saken. Så jag stängde av tv:n och koncentrerade mig på min väns skryt.”
– Jandan

Förklaring: China Central Televisions sjunyheter, Xinwen Lianbo, är den kinesiska regimens främsta dagliga propagandashow. Någon har tidigare sammanfattat programmets typiska flöde så här: ”Under de första tio minuterna, visa hur hårt partiledarna jobbar; under nästa tio minuter, visa vilka lyckliga liv kineserna lever; under de sista tio minuterna, visa hur dåligt utlänningar har det.” Eller som någon annan sarkastiskt konstaterade: ”Jag har en dröm om att en dag få leva i Xinwen Lianbo.”

”Ett köpcentrum i Kina började brinna, och mer än 500 människor fanns i byggnaden. Bara 122 människor överlevde. En utlänning frågade en kinesisk vän: ’Hur många var det då som dog i olyckan?’ Kinesen svarade: ’Trettiosju!’ Utlänningen blev förbluffad, och sade: ’Du kan visst ingenting om grundläggande matematik.’ Kinesen svarade: ’Du kan visst ingenting om Kina!’
– Zhouyw

Förklaring: Officiell statistik i Kina ifrågasätts ständigt – särskilt om det gäller ekonomi eller dödsoffer efter katastrofer. Någon gjorde en sökning på sökmotorn Baidu och fann en hel rad med olyckor som hade just en dödssiffra på 37, och det här har blivit ett stående skämt. Internetanvändare har utifrån det spekulerat vidare om en hemlig regel som går ut på att om fler än 37 personer dör i en olycka så kommer de ansvariga lokala partitjänstemännen att avskedas. Det har så klart förekommit många olyckor med högre officiella dödssiffror än 37, men skämtet har levt kvar – precis som kinesernas misstro mot myndigheterna.

Mikrobloggat

@Xidan Learn History V10: ”Daniel Chee Tsui föddes i en by i Henanprovinsen och åkte till Hongkong 1951 för att gå i skolan. Hans far svälte ihjäl 1959, och hans mor, som hade identifierats som en ”spion” i ”klasskampen” dog 1968, i fattigdom och elände. När Tsuis mor dog gick hans syster runt och bad alla invånare i byn på sina bara knän om att få låna en spade för att kunna begrava sin mor, men ingen ville hjälpa henne. Efter att Tsui vann nobelpriset 1998 återuppbyggde dock lokalregeringen familjens hus under pompa och ståt, och utnämnde det till och med till en ’patriotisk utbildningsbas’.”
– Weibo

@Hao Jinsong: ”Pastor Joseph Gu, som öppet kritiserat att myndigheterna river ner kors från kyrkor i Kina, försvann i förra veckan. Den 18 januari fick hans familj veta att Gu hade satts under ’övervakning på en specificerad plats’. Hans fru, Zhou Linmei, försvann samtidigt. Gu är enligt uppgift den högst uppsatte kristne ledare som gripits sedan kulturrevolutionen… Falungongutövare förföljdes av Kinesiska kommunistpartiet. Sen förföljdes människorättsadvokater. Kristna förföljdes också. Alla som vågar säga något sätts i fängelse. I en diktatur kan vem som helst falla offer för förföljelse och förtryck. Förföljelsen kommer att fortsätta om vi inte gör motstånd.”
– Aboluo

Polisen bär bort en bärgad kropp efter katastrofen med skeppet Dong Fang Zhi Xing på Yangtzefloden. Foto: ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)

Polisen bär bort en bärgad kropp efter att skeppet Dong Fang Zhi Xing kapsejsat på Yangtzefloden. (Foto: ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)

Tveksamma utmärkelser

Mer än ett halvår efter att skeppet Dong Fang Zhi Xing sjönk på Yangtzefloden, publicerade Hubeis provinsledning en lista på 99 myndighetsavdelningar och 253 personer som skulle få utmärkelser för räddningsarbetet efter olyckan.

Det här väckte snabbt ont blod på mikrobloggen Weibo. En kommentar jämförde olyckan med när skeppet MV Sewol sjönk i Sydkorea: ”172 av de 476 passagerarna på MV Sewol räddades, och 304 dog. President Park Geun-hye bad gråtande om ursäkt och premiärministern avgick. Den koreanska kustbevakningen avskedades för att de hade misslyckats med räddningsoperationen. Men efter olyckan på Yangtzefloden dog 442 av 454 passagerare. Bara 12 överlevde, och 10 av dem lyckades ta sig bort från båten på egen hand. Det enorma räddningslaget räddade bara två personer på båten. Trots detta tänker myndigheterna ge utmärkelser till 99 myndighetsavdelningar och 253 personer.”

En annan kommentar löd: ”Det här landet är ett skämt. Hundratals människor dog, och de vill hålla en utmärkelseceremoni.”

SAGT I KINA: En munk i ordförande Maos anda

VIDEO: Fem kinesiska militärtabbar – China Uncensored