SAGT I KINA: Baidu i blåsväder
En reklammugg på sökmotorsjätten Baidus högkvarter i Peking. (Foto: Greg Baker/AFP/Getty Images)


Vad rör sig i vanliga kinesers huvuden? Under rubriken ”Sagt i Kina” samlar vi upp kommentarer och skämt om aktuella händelser från kinesiska internetsidor, ibland med en liten förklaring där så behövs.

Ilskan mot Baidu

Baidu, Kinas största sökmotor (Google är blockerat) har hamnat i rejält blåsväder efter att 21-årige Wei Zexi dog förra månaden. Wei fick flera omgångar av en tveksam behandling för den sällsynta cancerform han led av, på ett sjukhus som gjorde reklam på Baidu. Den verkningslösa behandlingen kostade hans familj motsvarande över 250 000 kronor.

En månad innan han dog berättade Wei på sajten Zhihu om Baidus oseriösa marknadsföring. ”Jag visste inte vid den tiden hur onda Baidu är”, skrev han, bland annat. Han menade att Baidu tjänar pengar på att låta betalda sökresultat hamna högst, utan att tala om det för användarna, eller undersöka om de är seriösa.

Efter Weis död, och hans post på Zhihu, kom frågan upp i offentlighetens ljus. Baidu kritiserades stenhårt på internet i Kina, och sedermera till och med av statliga medier. Det hela slutade med utredningar mot både Baidu och sjukhuset.

Händelsen ledde till en del minnesvärda syrligheter mot Baidu bland kinesiska internetanvändare.

Några av dem utgick från Baidus slogan om att söka på baidu, ”baidua” (som att ”googla”, alltså). Den lyder ”Baidua det, så vet du.” (“百度一下 你就知道”)

En internetanvändare föreslog: ”Baidua det, så vet annonsörerna om dig.”

En annan variant löd: ”Baidua det, så vet du; men googla det, så vet du för mycket för att bli lurad.”

Här följer några andra kommentarer:

”– Kom igen, varför måste du använda Google? Skulle du verkligen dö om du använde Baidu?
– Ja!”

”Både Google och Baidu utmanar mänsklighetens gränser: Google utmanar teknologins övre gräns, och Baidu utmanar moralens nedre gräns.”

”Båda har funnits i femton år, och medan Google tänker på artificiell intelligens (AlphaGo), kvantdatorer och förarlösa bilar… så tänker Baidu på att sälja falsk marknadsföring, falska vårdtjänster och hela onlineforum.”

Sjukhuspersonal straffas och Baidu beordras ändra system efter vårdskandalen

(Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)

(Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)

Socialistiska fabler

Användaren @格瓦拉 (uttalas ”Gewala”) postar en serie politiska fabler på mikrobloggen Sina Weibo. De lånar inspiration från George Orwells berömda bok ”Djurfarmen”, och beskriver i korta berättelser en bondgård där olika djur (grupper med människor) bor och styrs av en farfar och hans sonson (partiledarna och deras släktingar). De här korta texterna är kommentarer till livet i Kina under partiets styre, fast skrivna på ett sätt som kommer undan internetcensuren.

Apan och skålen

En jägare fångade en liten apa i djungeln. Han tog med apan hem och blev dess husse. Jägaren gav apan mat i en matskål, men apan slängde genast iväg den, så att den krossades mot en sten. ”Varför kastade du bort skålen?” frågade jägaren. Apan svarade: ”I djungeln kastar aporna bort allting som inte går att äta.” Mannen blev arg och skrek: ”Men nu får du ju din mat i matskålen! Hur ska du kunna leva utan matskålen?” Apan svarade: ”Ge mig frihet, så kan jag leva ett mycket bättre liv utan någon matskål!”

– Botanwang

Hur man besegrar partiets betalda internettroll

[Den förmodade partikommentatorn]: ”Ett starkt försvar, kärnvapen och hangarfartyg behövs i alla länder för att de inte ska invaderas av imperialismen. Utan partiets ledning och ett socialistiskt system kommer folket att lida och leva under hotet från imperialismen.”

[Svar]: ”Bravo! Oj, nu fattar jag äntligen vilken tur vi kineser har att vi styrs av partiet… Låt se vilket land som har det sämst – hmm, det verkar vara Kanada.”

– Weibo

Förklaring: ”Imperialismen” syftar vanligen på USA. Kanada, en demokrati som gränsar till USA, har varken kärnvapen eller hangarfartyg, men väldigt många rika kineser emigrerar dit.

Kinas militär rekryterar internettroll bland högskolestudenter