SAGT I KINA: Aprilskämt och obegripligt motorcykelförbud
Försöker kinesisk statsmedia lura världens befolkning? (Foto: Stan Honda /AFP/Getty Images)


Vad rör sig i vanliga kinesers huvuden? Under rubriken ”Sagt i Kina” samlar vi upp kommentarer och skämt om aktuella händelser från kinesiska internetsidor, ibland med en liten förklaring där så behövs.

Veckans Sagt i Kina plockar upp de bästa kommentarerna kring statliga nyhetsbyrån Xinhuas uppmärksammade blogginlägg kring aprilskämt, drar fler paralleller mellan kommunistpartiet och maffian, och tittar närmre på ett besynnerligt och plötsligt förbud mot motorcyklar i Shenzhen.

Veckans skämt

När affärsinnehavaren Sun skulle gå för att betala sin månadsavgift för ”beskydd” från maffian, såg han en skylt utanför dörren: ”Ideologisk säkerhet måste garanteras”. Efter mötet med maffiabossen kände sig Sun förvirrad. ”Vad handlar det där med ’ideologisk säkerhet’ om?” Bossen svarade: ”Det är sannerligen ett mångbottnat koncept. Men enkelt uttryckt så handlar det om att få alla att tro att maffians aktiviteter är en legitim affärsverksamhet.” Sun förstod ändå inte riktigt: ”Men hur är det kopplat till ’ideologisk säkerhet’?” Bossen svarade: ”Det är enkelt. Om ni alla köper den här ’ideologin’ så sitter vi säkert.”
– Facebook

Professionella skojare

Den 1 april postade Xinhua följande på sitt officiella konto på den twitterliknande plattformen Weibo: ”Aprilskämt överensstämmer inte med Kinas traditionella kultur och socialistiska kärnvärderingar… Vi hoppas att ingen tror på, skapar eller sprider rykten.”

Det här blev mycket uppmärksammat både i och utanför Kina, och även om meddelandet avslutades med en smiley-gubbe så har många utgått från att det var en varning snarare än ett skämt. Hur som helst har det satt fart på skämtlynnet hos kinesiska internetanvändare. Här är några svar:

”Gå med i rätt parti, så är varje dag som första april.”

”Det här inlägget är ett bra exempel på osund konkurrens inom en viss bransch.”

”Oj, det är så sällsynt att se Xinhua skoja… Va? Menar du att Xinhua är allvarliga?”

”Att välja ut en särskild dag för att lura andra och sedan avslöja för dem att de blev lurade – jag håller med om att en sådan amatörmetod för att luras inte överensstämmer med Kinas socialistiska värderingar. I Kina bör man luras precis som partiets medier: lura folk när som helst, var som helst, om vad som helst, och berätta aldrig för dem att du lurade dem. Endast detta förtjänar att kallas för en socialistisk grundvärdering.”

3b245e31-0e8a-4d1b-a3e7-03f246fdf7b6

Den här bilden visar statliga mediers berömda lögn under ”Det stora språnget”: att varje enhet jordbruksmark gav över 18 000 kilo ris.

Det bästa från sociala medier

Zhang Kangkang: ”Det verkar som om det finns många olika tidningar, men det finns bara en. Det verkar som om det finns många olika röster, men det finns verkligen bara en. Det verkar som om man kan ha många olika idéer, men i praktiken är bara en tillåten. Om de behöver så kommer de [partiet] att försöka omforma varenda människa till en och samma modell. De har den absolut makten att göra det här, och regimen är som en effektiv maskin, särskilt konstruerad för att göra det, att producera ’slavar’ som aldrig tänker efter.”
—Twitter

78e3a618-1a21-41c1-a797-7bb2dca0c0c1

Shenzhens märkliga motorcykelförbud

I slutet av mars inledde storstaden Shenzhens ledning plötsligt en 100-dagarsaktion för att förbjuda motorcyklar och begränsa användningen av elektriska skotrar. Över 18 000 fordon konfiskerades av polisen på 10 dagar, inklusive 1 200 trehjuliga kurirfordon. Dessutom greps 50 kurirer. Det har rapporterats om att polisen använde våld. Kurirer som är beroende av sina fordon för att kunna göra sitt jobb blev arbetslösa.

Det här abrupta, våldsamma och troligen illegala initiativet skapade stor ilska bland allmänheten. Sajten oicwx.com publicerade en artikel om en ung man som slog sönder sitt eget fordon när polisen började jaga honom, och skrek: ”Jag slår hellre sönder min egen skoter än ger ifrån mig den till banditer!”

fe6b9707-61fb-44b1-adde-d001a83ee222

I artikeln stod även om ett icke bekräftat officiellt dokument enligt vilket polisen skulle få olika belöningar på mellan motsvarande 40 och 400 kronor för varje fordon de beslagtog.

Självklart reagerade även Kinas nätanvändare. En skrev till exempel: ”[Regeringen] klarar aldrig av att styra landet, men de kommer ständigt på nya sätt att störa vanliga medborgare.”

En annan kommentar som delades mycket löd: ”Varför förbjuds aldrig motorcyklar i Taiwan? Svaret är att varje motorcykelförare får rösta, så ingen regering vågar göra något sådant. Tänk på hur många arbetare i Shenzhen som är beroende av motorcyklar eller skotrar som har sagt ’jag bryr mig inte om politik’. Nu får de äntligen lära sig att politik är något som de inte kan ignorera.”

SAGT I KINA: Giftiga vaccin och en giftig regim

SAGT I KINA: Våta stolar och partiets Facebook