Saddams halvbror hängd
IRAK, Awja: Irakier ber bredvid kropparna av Saddams halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti och domaren Awad Ahmed al-Bandar den 15 januari 2007 under begravningen i byn Awja utanför Tikrit, 180 kilometer norr om Bagdad. (Foto:AFP/Dia Hamid)


Den irakiske ex-diktatorn Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim al-Tikriti och den före detta domaren Awad Hamad al-Bandar avrättades i morse genom hängning. De två dödsdömdes samtidigt med Saddam.

De två männen som dödsdömdes samtidigt med Saddam avrättades på måndagsmorgonen, två veckor och två dagar efter Saddams hängning, enligt al-Faroon. Barzan var Saddams spionchef.

Barzans huvud slets av vid hängningen i morse, sade en irakisk regeringstalesman.

– Det händer inte så ofta, men nu slets hans huvud av vid avrättningen, sade talesmannen Ali al-Dabbagh.

De brittiska regler som styr hängningen har som ett mål att se till att detta inte inträffar.

Barzan Ibrahim al-Tikriti och Awad Hamad al-Bandar befanns skyldiga till mord på 148 shiamuslimer 1982, en hämnd för ett attentatsförsök mot Saddam i staden Dujail norr om Bagdad.

De skulle båda ha avrättats tillsammans med Saddam den 30 december, men myndigheterna ändrade sig och hängde Saddam ensam.

– Regeringen kallade på oss före gryningen och sade till oss att ta med någon. Jag skickade en domare för att bevittna avrättningen, säger al-Faroon.

Avrättningen ska ha ägt rum i samma byggnad där Saddam Hussein miste livet, den förre diktatorns militära spionhögkvarter i norra Bagdad, säger en irakisk general.

President Jalal Talabani uppmanade i förra veckan landets regering att dröja med avrättningen av Barzan Ibrahim al-Tikriti och Awad Hamad al-Bandar.

Saddams avrättning blev tumultartad vilket väckte kritik i omvärlden. Vad som i själva verket hände avslöjades tack vare en film som togs med mobilkamera. Filmen lades ut på nätet och man kunde höra hur exdiktatorn hånades innan luckan till galgen öppnades under hans fötter.

Advokaten Issam Ghazawi, en av dem som försvarat Saddam Hussein, säger att han nyligen träffat båda. Ibrahim al-Tikriti berättade att de förts bort från sina celler och att deras avrättning var på gång.

– Amerikanerna tog mig och al-Bandar från våra celler samma dag som Saddam avrättades till en expedition inne i fängelset. De sade åt oss att samla ihop våra tillhörigheter eftersom de tänkte avrätta oss i gryningen, sade Ibrahim al-Tikriti då till advokaten.

De blev också uppmanade att skriva sina testamenten.

Men de två männen ska ha förts tillbaka till cellerna efter nio timmar, säger Ghazawi. Han hävdar att arrangemanget gjordes för att plåga dem i väntan på avrättningen.

Al-Bandar sade att han hade önskat avrättas tillsammans med Saddam. Han sade också att Ibrahim al-Tikriti var i sämst skick av de två, han grät ständigt över sin bror att sade att dennes död var en förlust för både familjen och Arabvärlden.