Saddamrättegången döms ut
Bild från rättegången mot Saddam Hussein, 8 november 2006. (AFP PHOTO/POOL/SCOTT NELSON)


Rättegången som ledde fram till dödsdomen mot Saddam Hussein döms ut totalt av Human Rights Watch. Domstolen har kastat bort chansen att ge Iraks folk verklig rättvisa, anser människorättsorganisationen.

HRW har noga följt rättegången om efterspelet till ett mordförsök på Saddam i byn Dujail 1982. Som hämnd fängslades och torterades hundratals människor och över 140 avrättades. För dessa brott dömdes Saddam och två medåtalade till döden 5 november.

Under den årslånga rättegången har HRW ofta funnits på plats i rättssalen. En mängd intervjuer har gjorts med domare, åklagare och försvarsadvokater. Arbetet har avslöjat stora brister, heter det i gruppens rapport som presenterades på måndagen.

”Förhandlingarna under Dujailrättegången var i grunden orättvisa”, säger rapportens huvudförfattare Nehal Bhuta i ett pressmeddelande.

”Och tribunalens utdömande av dödsstraff efter en orättvis rättegång är oförsvarligt”.

Tribunalen underminerades från början av Iraks regering, vars handlingar enligt HRW hotade domstolens oberoende och opartiskhet. ”Parlamentariker och till och med ministrar anklagade tribunalen för att vara vek, vilket ledde till att den förste domaren avgick”, skriver HRW, som radar upp brister i rättegången:

*    Viktiga bevis förmedlades inte till försvarssidan i förväg.

*    De åtalade förvägrades rätten att konfrontera vittnen.

*    Chefsdomaren agerade på ett sätt som underminerade hans egen ställning som opartisk.

*    Åklagarsidans bevisning hade stora brister.

HRW konstaterar att specialtribunalen har misslyckats leva upp till grundläggande krav på en rättvis rättegång. ”Om inte Iraks regering låter erfarna utländska domare och advokater delta direkt är det osannolikt att domstolen kan bedriva andra rättegångar på ett rättvist sätt”, skriver organisationen.

Nästa rättegång mot Saddam och hans närmaste krets har redan börjat, gällande offensiven mot kurder i slutet av 1980-talet. Saddam står åtalad för folkmord, men kan komma att avrättas för Dujailbrotten innan nästa dom faller.

”Att avrätta Saddam Hussein medan andra rättegångar pågår betyder att tusentals offer berövas sin chans till rättvisa”, skriver HRW.