Saddam avrättas "senast på lördagen"
Foto: (Nikola Solic/AFP/Getty Images)


En irakisk domare säger till den amerikanska nyhetsbyrån AP att avrättningen av Saddam Hussein sker ”senast på lördagen”. Men enligt irakiska justitiedepartementet kommer avrättningen inte ske före den 26 januari.

Saddam Husseins advokater sade i kväll att de blivit informerade om att USA formellt har överlämnat Saddam Hussein i irakisk fångenskap.

En irakisk domare säger till den amerikanska nyhetsbyrån AP att avrättningen sker ”senast på lördagen”.

– Den amerikanska sidan tog kontakt med mig och bad mig ta hand om presidentens och Barzan al-Tikritis personliga tillhörigheter, sade försvarsadvokaten Khalil al-Dulaimi.

Men en högt uppsatt företrädare för det irakiska justitiedepartementet förnekade både att avrättningen är omedelbart förestående och att Saddam överlämnats till de irakiska myndigheterna, så som försvarsadvokaten hävdat.

Tjänstemannen tillade att justitiedepartementet, som ansvarar för verkställande av straff, inte kommer att låta avrätta Saddam före den 26 januari.

Även en amerikansk UD-talesman dementerar enligt Reuters uppgifterna om att Saddam Hussein skulle ha överlämnats till de irakiska myndigheterna.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki sade att dödsdomen mot Saddam inte ska omprövas. Inte heller ska avrättningen uppskjutas, sade han enligt statlig irakisk tv.

Saddam har tagit farväl av två av sina halvbröder. Mötet ägde rum i går i Saddams hårt bevakade fängelsecell i Bagdad, på begäran av exdiktatorn.

Bröderna, Sabawi och Watban Ibrahim Hassan al-Tikriti, hålls fängslade av USA.

– Han (Saddam) träffade Sabawi och Watban och gav dem brev till familjen. Han är tydligt omedveten om vad som händer runt omkring honom och beredd att ge sitt liv som martyr för sitt land, sade hans advokat Badie Aref.

Vita huset räknar med att Saddam Hussein avrättas snart, kanske redan på lördag, sade en högt uppsatt anonym källa i går.

Topptjänstemannen hänvisade till information som förmedlats av USA:s administrationen i Bagdad: ”Det blir inte i kväll vår tid, eller i morgon deras tid, det kanske blir om ytterligare en dag.”