”Sådana här filmer görs inte längre”
Terrence Steven McQueen. (Foto: Wikipedia)


 • Titel: Den stora flykten
 • Produktionsår: 1963
 • Produktionsland: USA
 • Originaltitel: The Great Escape
 • Regi: John Sturges
 • Medverkande: Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson, Donald Pleasence, James Coburn m fl.
 • Tillgänglig på DVD i Sverige: Ja

  En av senare års absolut populäraste serier är ”Prison Break” (Paul Scheuring, USA, 2005). Scofield och hans medfångar bleknar dock i jämförelse med den här filmens utbrytningsexperter.

  Filmen utspelar sig under andra världskriget. Än så länge går det bra för tyskarna och de har tagit många fångar. De har dock fått ett problem på halsen eftersom många av fångarna, som främst är av brittiskt och amerikanskt ursprung, ser det som sin plikt att rymma. För att lösa problemet med rymningar väljer tyskarna att samla de mest rymningsbenägna krigsfångarna i ett och samma läger. Eftersom alla fångarna i lägret har samma mål, det vill säga att rymma, skapas snart en plan för en rymning i vilken tvåhundrafemtio fångar ska delta. 

  ”Skurkarna” (det vill säga tyskarna) kanske verkar lite väl dumma när de samlar alla rymningsexperter under samma tak. Det intressanta är dock att filmen baserar sig på en verklig rymning som ägde rum under andra världskriget. 

  Precis som ”Kellys Hjältar” (Kelly’s Heroes, Brian G. Hutton, Jugoslavien/USA, 1970) har filmen en lättsam ton. Men det är ingen parodi. Nej, när fångar dör i filmen försvinner den lättsamma tonen, och man kommer ihåg att filmen handlar om att besegra en fiende.

  Det är en väldigt välproducerad och påkostad film. Att en film är påkostad behöver inte nödvändigtvis betyda att den är bra. Men i detta fall stämmer det faktiskt eftersom filmmakarna lagt pengarna på rätt saker, så som scenbyggen och spännande actionsekvenser. Ja, det stämmer. Det gjordes bra actionfilmer så tidigt som 1963.

  Känner man till vilka de största namnen i Hollywood var för femtio år sedan, och sedan tittar på rollistan, gör man rätt i att bli imponerad. Vissa av de mest kända namnen på rollistan befann sig i och för sig i början av sin karriär, Bronson blev till exempel inte riktigt känd förrän efter ”Death Wish” (Michael Winner, USA, 1974), men det är likväl kul att se så många kända och duktiga skådespelare i samma film. Min personliga favorit är Steve McQueen, som spelar den spjuveraktige Hilts, som mest verkar fortsätta med sina rymningsförsök (i början av filmen har han försökt rymma arton gånger) för att irritera fienden. 

  ”The Great Escape” är en av filmhistoriens första och största actionklassiker. I skrivande stund ligger filmen på 87:e plats över filmdatabasens imdb:s bästa filmer genom tiderna. Detta är inte svårt att förstå eftersom filmen har ett bra manus, kompetent regisserat av Sturgess, som i sin tur fått en förstklassig skådespelarensemble att arbeta med. Sådana här filmer görs inte längre. Men som tur är kan denna ses om hur många gånger som helst.