Sabotageförsök mot Epoch Times tryckeri i Hongkong
En skärmdump från en övervakningskamera visar tre maskerade män som försöker bryta upp dörren till Epoch Times tryckeri i Hongkong, den 23 februari. De lyckades dock inte, och nu undersöker polisen i Hongkong saken. (Foto: Epoch Times)


I lördags försökte tre personer bryta sig in på Epoch Times tryckeri i Hongkong. Det var den tredje incidenten under de senaste fem månaderna. Tryckeriets föreståndare tror att den kinesiska regimen ligger bakom incidenterna.

Föreståndaren, Mandy (som inte vill att hennes fullständiga namn publiceras) upptäckte att metallporten till tryckeriet var skadad när hon kom tillbaka till jobbet, klockan ett på natten måndagen den 25 februari. Det var flera märken på porten, som hade gjorts av något metallföremål, och låset var sönder.

Hon ringde polisen, men efter att de undersökt saken hävdade de att ingen hade försökt bryta sig in.

Senare, när Mandy kollade övervakningskameran, såg hon dock att några män i masker försökt bända upp dörren omkring kl 8 på kvällen den 23 februari.

I slutet av oktober 2012 försökte någon borra igenom tryckeriets ytterdörr, men inget inbrott ägde rum.

Tryckeriet ligger på 13:e våningen i en fabriksbyggnad. Omkring midnatt på nyårsafton 2012 slog sju män sönder glasdörren till byggnadens lobby.

Efter att männen tagit sig in i lobbyn, målade de sina ansikten, satte på sig solglasögon, masker och handskar och gick in i hissen med en verktygsväska. Byggnadens säkerhetspersonal insåg inte att dörren hade krossats, och frågade männen genom en högtalare i hissen hur de hade kommit in, eftersom ytterdörren var låst.

Säkerhetsvakten ringde polisen, och gick sedan till lobbyn för att undersöka situationen. Han såg då de sju männen springa ut ur hissen, och tillbaka ut genom den krossade ytterdörren. Polisen kom dit några minuter senare.

Polisen sade till Mandy att de sju männen inte verkade ha kommit för att stjäla något, utan för att sabotera tryckeriet. De bad henne att vara försiktig.

– Epoch Times försöker alltid avslöja kommunistregimens sanna natur. Jag är rätt säker på att de där killarna [den 23 februari] skickades av regimen. De var unga och verkade bekanta med omgivningen. På videon ser de behärskade ut. Några vaktar hissen på båda sidor, och de var på platsen omkring 13 minuter, sade Mandy.

Hon sade även att polisen senare kom för att be om inspelningen.

– De ska göra sitt bästa för att gripa männen och se till att lagen följs, tillade hon.

Under måndagen kom ett antal poliser och utredare till platsen. Företaget som är ansvarigt för säkerheten sade att de ska öka bemanningen där.

Den allvarligaste incident som drabbat Epoch Times tryckeri i Hongkong inträffade 2006. På kvällen den 28 februari bröt sig flera personer in där, helt enkelt genom att slå sönder ytterdörrens glas och gå in.

Medan personalen ringde till polisen förstördes den datoriserade formateringsmaskinen, som är värd en miljon Hongkongdollar (drygt 800 000 kronor). Tryckeriet var tvunget att stänga tillfälligt. Därefter har man gjort det svårare för vandaler att attackera tryckeriet.

Översatt från engelska.