Saabfabriken ska tillverka elbilar


Idag hade konkursförvaltarna för Saab Automobil kallat till presskonferens i Trollhättan där elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden (Nevs) presenterades som köpare av Saab.

Det är nu fjorton månader sedan det tillverkades bilar i Saabs Trollhättefabrik och det kommer att dröja till 2013/2014 innan elbilarna rullar ut till kunderna som huvudsakligen kommer att finnas i Kina.

– Rekrytering av ledning och medarbetare har redan påbörjats. Japanska och kinesiska team kommer att arbeta med teamen i Trollhättan, uppgav styrelseordförande i Nevs, Karl-Erling Trogen.

Han förklarar att en ny era inleds i bilindustrin där svensk innovationskraft kombineras med japansk spetsteknologi. Ett antal ingenjörer kommer snarast att anställas för att påbörja produktutvecklingen. Den första produkten blir en ny 9-3:a för eldrift.

Trogen anser att Kina är progressiv i framtida hållbara lösningar och företagets tillverkade elbilar ska drivas med grön el, och batterierna ska laddas på natten när förbrukningen är låg i Kina.

– Nevs har en stark affärsplan, sade Trogen som är övertygad om att de har ett framgångsrikt såväl som en framtidsinriktad verksamhet i Trollhättan och det har övertygat honom att det är ett bra koncept.

Nevs har köpt merparten av Saab. Märkesfrågan kvarstår men till de nya ägarnas lättnad tillät konkursförvaltarna att den frågan kan avgöras senare.

Nevs ägs till 51 procent av National Modern Energy Holdings. Det är registrerat på brittiska Jungfruöarna men ägs i sin tur av China Dragon Base, ett Hong Kongbaserat bolag. Den andra delen av bolaget ägs av japanska Sun Investment.