Saabaffär mellan GM och Koenigsegg allt troligare


Allt mer talar för att det blir sportbilstillverkaren Koenigsegg i Ängelholm som köper Saab av krisdrabbade GM.

På tisdagen rapporterade svenska medier om att GM skrivit på en avsiktsförklaring med Koenigsegg Group AB, ett nybildat konsortium som ska täcka in de företag som kan ingå i den nya koncernen.

En avsiktsförklaring är inte det samma som ett köpeavtal och det pågår fortfarande förhandlingar men enligt Teknikens Världs nätupplaga förväntas affären vara klar i slutet av sommaren.

I uppgörelsen ingår stöd från Europeiska investeringsbanken på 4,7 miljarder kronor och statliga svenska lånegarantier, samt finansiering från GM och Koenigsegg Group AB.

Det lär finnas planer på flera nya bilmodeller som ”befinner sig i de sista utvecklingsfaserna”. Det kommer även fortsättningsvis att bedrivas ett visst produktsamarbete mellan GM och Saab, enligt Teknikens Värld.

Jan Åke Jonsson, vd för Saab Automobile AB, sade sedan nyheten nått ut att han ser mycket positivt på Saabs möjligheter att utvecklas med den tilltänka nya ägaren.

Koenigsegg

Koenigsegg bygger sportbilar i prisklassen tio miljoner kronor styck och startades 1994 av Christian von Koenigsegg. Företaget finns i Ängelholm och dess cirka 50 anställda tillverkar årligen 20 bilar till kunder över hela världen. 2008 hade företaget en omsättning på drygt 105 miljoner kronor, med en vinst på cirka 1,2 miljoner. 2008 utsåg tidningen Forbers modellen Koenigsegg CCXR till en av bilhistoriens tio vackraste bilar.

 

Källor: Teknikens Värld, Wikipedia, Koenigsegg.com.