Så spåras ditt surfande – även på svenska myndigheters sidor
Enligt DN:s granskning så kartläggs svenskarna surfvanor och utelämnas till utländska företag. (Foto: Epoch Times)


När man surfar på internet en vanlig dag lämnar man ifrån sig stora mängder information utan att veta vart den hamnar. Enligt en granskning som DN gjort kan utländska företag ta del av mycket personlig information från dem som besöker en myndighets eller ett sjukhus webbplats.

När man besöker en webbsida lagras en liten fil på datorn, en så kallad cookie, eller kaka. Kakorna kommer inte från själva webbsidan, utan från ett företag som sajten samarbetar med.

Många företag är specialiserade på att kartlägga människors smak och intressen för att kunna rikta reklam till dem som surfar på nätet, men enligt DN finns spårningsföretagen även på kommuners, myndigheters och landstings webbsidor. Där kan de komma åt detaljerad information om vad internetanvändare läser om. Uppgifterna kommer i form av nyckelord, och slås ihop med andra uppgifter som registreras hos företaget.

Tidningen har tittat särskilt på företaget Addthis som har som affärsmodell att samla in data om personer. De har tillgång till minst 10 800 svenska sajter, bland annat Region Skånes webbplats, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. De tar del av mycket personlig information, som till exempel hälsa och medicinska tillstånd, skilsmässor, vräkningar och utmätningar.

En webbsidas ”delningsknappar” till Facebook och Twitter slussar ofta vidare information till spårningsföretagen. Facebook har enligt DN 49 510 sajter som använder sig av ”gilla-knappar” i sitt nätverk. De rapporterar besöket till Facebooks servrar även när man inte klickar på knappen, ifall besökare någon gång har varit inne på Facebook.

Företagen vars webbplatser DN har granskat uppger att de kommer att se över hur myndigheternas sajter använder webbkakor.