Så skyddar du viktig information på affärsresan i Kina
Du bör utgå från att din datorkommunikation övervakas när du befinner dig i Kina, och bara ta med det allra nödvändigaste på affärsresan dit, menar Marcus Nohlberg doktor i informationssäkerhet. (Foto: Ed Jones /AFP/Getty Images)


Utländska cyberattacker mot svenska företag och myndigheter blir allt vanligare.

Marcus Nohlberg doktor i informationssäkerhet berättar för Epoch Times hur man skyddar viktig information på affärsresor i Kina.

– Det är bra att känna till att i stort sett all slags information man har med sig när man reser kan bli stulen, säger han.

Marcus Nohlberg är lektor i datavetenskap på Högskolan i Skövde och intresserar sig särskilt för den mänskliga faktorns påverkan på informationssäkerheten. Han har arbetat tillsammans med flera kinesiska forskare och har vänner som har drivit företag i Kina. Han understryker att de kulturella skillnaderna mellan svenskar och kineser är mycket större än vad man pratar om, och att det ligger utmaningar i det.

Han berättar att kineserna har stora resurser och är mycket duktiga på att avlyssna och se all internettrafik.

Kryptera din information

Ett problem är att det är oklart hur stor tillgång kinesiska myndigheter ges till användares konton hos Kinas internetfirmor. Nohlberg tror att det främst är kinesiska medborgare som drabbas. Det är dock viktigt för västerlänningar att känna till att vem som helst kan se kommunikationen i Kina, eller i andra länder, om den inte är krypterad.

Marcus Nohlberg doktor i informationssäkerhet på Högskolan i Skövde tycker att vi är dåliga på att tänka efter före och menar, bär inte med dig mer digital information än du är beredd att förlora. (Foto: Högskolan Skövde)

Marcus Nohlberg, doktor i informationssäkerhet på Högskolan i Skövde, rekommenderar att vi inte tar med mer digital information på affäresresan än vi är beredda att förlora. (Foto: Högskolan Skövde)

– Ett bra råd är att ha med sig en slit- och släng-laptop. På den har man bara med sig den information som är mer eller mindre öppen och, endast är relaterat till mötet eller affärerna man ska göra. När man kommer hem installerar man om datorn noga, säger Nohlberg.

Alternativt kan man ta med ett USB-minne med bara den information som behövs och radera minnet efteråt. Om man använder minnet i andra datorer kan man förvänta sig att andra programvaror kan komma in och försöka ta över ens dator, menar han.

Det är allmänt känt att det är svårt att upprätta virtuellt privata nätverk, så kallade VPN uppkopplingar i Kina. VPN är en teknik som används för att skapa en säker förbindelse mellan två punkter i ett icke säkert nätverk.

– Som enskild resenär i Kina kan det vara svårt att få en säker uppkoppling. Om du inte har det så blir i stort sett allting du skickar på internet mycket enkelt att avlyssna och man kan se allting du skickar.

Tänk efter före

Eftersom det är komplicerat med VPN-uppkopplingar, krypterade filer och krypterad data anser Nohlberg att det är enklare att tänka efter före, och bara ta med den information man verkligen behöver på resan och inget mer.

– Då kan du koppla upp dig på vad som helst för då vet du vad du har för information.

Oavsett vilken verksamhet man bedriver blir riskerna höga i och med att Kina med all sannolikhet bedriver sofistikerat underrättelsearbete. Därmed behöver man ha alla tekniska skyddsåtgärder som bra brandväggar och krypterade uppkopplingar på plats.

Generellt anser Nohlberg att säkerheten i informationssamhället har blivit bättre genom att tekniken och säkerhetsmedvetandet har förbättrats. Men han menar samtidigt att det har blivit mindre säkert eftersom många fler vill åt det vi har.
– Antalet människor, företag och organisationer som vill åt vår information har ökat.

Nohlberg påpekar att det också är naivt att koppla upp sig på öppna nätverk som på flygplatser och caféer
– De kan de stjäla dina inloggningsuppgifter och installera programvara på din dator.

Det bästa är att ha en stenhård policy för när man reser utomlands och att bara ta med de filer man behöver. Kommer de på villovägar så gör det inte så mycket. Ett annat råd är alltid byta lösenord när man kommer hem igen, och att använda ett extra ”slit- och slängmejlkonto” under resor för att minska risken mot ens primära mejlkonto.