Så minskar du risken för stroke, hjärtinfarkt och cancer
Tre timmars motion i veckan och sundare livsvanor kan räcka för att slippa många sjukdomar, visar nya studier. (Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times)


Ut och motionera och lev ett sunt liv. Då blir risken att få någon av dagens stora folksjukdomar betydligt mindre. Det visar en ny avhandling som skrivits av överläkare Ulf Hållmarker.

– Fysisk aktivitet cirka tre timmar per vecka, att avstå från rökning och att äta sunt har stor betydelse för att minska sjuklighet i cancer, hjärtinfarkt och stroke, säger Ulf Hållmarker i en intervju till Linda Koffmar på Uppsala Universitet.

Ulf Hållmarker som har arbetat som tävlingsläkare för Vasaloppet i många år skriver i sin avhandling att det finns en global trend att vara mindre fysiskt aktiv bland både ungdomar och vuxna. Han ser också en tydlig skillnad i hälsotillstånd mellan de som inte rör på sig och de som motionerar regelbundet.

De som lever ett hälsosamt liv med lagom fysisk aktivitet kan så mycket som halvera risken att få en första hjärtinfarkt eller stroke, visar Hållmarkers studier.

Enkelt blodprov kan upptäcka cancer i bukspottkörteln