Så lyckas du med bästa våfflan
Riktigt frasiga våfflor lyckas du med efter tips från bloggen Lindas bakskola (Foto: pixabay.com)


Våfflor går hem hos många den här tiden på året, och kanske speciellt på våffeldagen. Att grädda våfflor är enkelt i sig, men att lyckas få dem så där frasiga och krasiga är inte lika självklart.

Linda Andersson driver den populära bloggen Lindas bakskola sedan tre år tillbaka. Här bjuder hon på sina bästa tips och recept.

Så hur får vi alltså till den där frasiga och goda våfflan?

– Ett trick som gör dem extra frasiga är att alla ingredienser verkligen är kalla när man gör smeten, och våffeljärnet ska vara jättevarmt. Det blir en chock mot det varma järnet och då blir de otroligt frasiga, säger Linda.

Linda rekommenderar också att grädda våfflorna vartefter man äter dem, eftersom frasigheten snabbt försvinner.

”Det var väl enda gången vi kunde sitta still vid middagsbordet – det var när vi skulle vänta på de där våfflorna.”

Eftersom våfflorna bör ätas direkt förknippar hon våfflor med väntan. Hemma åt de inte våfflor så ofta, så det kändes speciellt när de väl fick dem.

– Det var väl enda gången vi kunde sitta still vid middagsbordet – det var när vi skulle vänta på de där våfflorna. Jag och min brorsa tog varannan våffla, berättar hon.

Med eller utan

I våffeldjungeln finns recept med eller utan ägg, vispad grädde, bakpulver och vichyvatten. Vad blir då skillnaden?

– Våfflor utan ägg blir extra frasiga och lätta, och passar bra till dessert.

– Med ägg och grädde blir våfflorna mer rejäla, men kan fortfarande bli frasiga. De kan passa bättre med matiga tillbehör, som till exempel lax med philadelphiaost och dill.

Med bakpulver blir våfflorna luftigare, och vad gäller vichyvatten har hon inte upplevt någon större skillnad.

”I favoritreceptet använder hon grahamsmjöl och på den varianten lägger hon gärna en klick skagenröra.”

Linda själv tycker att våfflorna blir godare med ägg. I favoritreceptet använder hon grahamsmjöl och på den varianten lägger hon gärna en klick skagenröra (se recept nedan).

Ytterligare ett tips är att servera separata våffelhjärtan som förrätt – med fetaostkräm och soltorkade tomater på. Eller löjrom, hackad lök och créme fraiche. Våfflor passar också bra som mellanmål, menar Linda, och då kanske med en skinkröra eller makrill i tomatsås.

Rent våffeljärn

För att få järnet rent efter gräddningen kan man torka rent med papper eller en ren disktrasa med ljummet vatten. Om det behövs använder man en disksvamp med lite diskmedel på. Men undvik diskmedel på själva laggen för att slippa obehaglig smak vid nästa gräddning.

Linda Andersson som driver bloggen Lindas bakskola har lätt att hitta inspiration till nya recept. Här bjuder hon på sina bästa våffelrecept, en mer matig och en klassisk till efterrätt. (Foto: Privat)

Linda Andersson, journalist och hem- och konsumentkunskapslärare, driver bloggen Lindas bakskola. Här bjuder hon på sina bästa våffelrecept – en mer matig, samt en klassisk efterrättsvariant. (Foto: privat)

Förr bara mjöl och vatten

Våfflor har vi ätit sedan långt tillbaka i Sverige, kanske så tidigt som under medeltiden. Både till vardags och fest kunde man göra våfflor, inte minst för att det var så enkelt. Vardagsvåfflorna bestod av mjöl och vatten, och till fest hände det att man rörde ner grädde, socker, smör och ägg.

De enklaste våfflorna på mjöl och vatten var troligtvis ganska kompakta och tunna, så den nödlösningen skulle Linda helst undvika.

– Ja, jag har inte provat det, men kan tänka mig att det inte blir sådär jätteroligt.

De tidiga våfflorna kan ha tillagats i en våffelklämma över öppen eld. När spisarna väl kom användes runda våffeljärn i gjutjärn som man vände för att få gräddning på båda sidor. Dagens hjärtformade mönster har funnits i laggen sedan dess.

Våfflor á la Lindas bakskola

Lindas klassiska frasvåfflor (10–12 stycken)

4 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
1 krm salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
100 g smör, smält och avsvalnat

Garnering
ca 3 dl vispgrädde
ca 1 dl färska hallon
ca 1 dl färska blåbär
florsocker

Gör så här
Blanda ihop vetemjöl, strösocker, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smör. Vispa ihop allt till en slät smet. Låt smeten stå och svälla i kylen i cirka 1 timme.

Värm upp våffeljärnet. Smörj våffeljärnet med smör. Grädda våfflorna tills de får en gyllenbrun färg. Häll cirka 1 dl smet per våffla. Servera våfflorna nygräddade med vispad grädde, färska hallon, jordgubbar och blåbär. Pudra över florsocker.

Lindas skagenvåfflor (7–8 stycken)

Grahamssmet
2 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
75 g smör, smält och avsvalnat

Skagenröra
150 g räkor, skalade
2 dl créme fraiche
3 msk majonnäs
1/2 rödlök, finhackad
1 1/2 msk löjrom
1 msk färsk dill, hackad
några droppar pressad citron
flingsalt
svartpeppar

Garnering
ca 75 g räkor, handskalade
1–2 msk löjrom
1 citron
dill, färsk

Gör så här
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg och smör. Vispa ihop allt till en jämn smet. Låt smeten svälla i kylen i cirka 1 timme.

Skagenröra: Skala och grovhacka räkorna. Blanda dem med resten av ingredienserna till en röra. Salta och peppra efter smak. Ställ röran i kylen.

Värm upp våffeljärnet. Smörj våffeljärnet med smör. Häll cirka 1 dl smet per våffla. Grädda våfflorna tills de får en gyllenbrun färg.

Dela våfflorna i bitar. Lägg en klick skagenröra på varje bit. Garnera med färska räkor, löjrom, en liten citronskiva och en dillkvist.

Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja

Skolbarn med matallergier undviker baslivsmedel i onödan

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri