"Så blev jag av med 27 kilo"


I slutet av januari i år vägde jag 107 kg. För en man i min storlek är det ungefär 27 kilo för mycket. Jag såg ut och kände mig som en säck potatis. Jag var tvungen att göra något åt det istället för att bara köpa kläder i större storlek, vilket jag hade fått göra ett tag.

Jag fick ganska mycket motion genom att cykla, ta trapporna istället för hissen och promenera ibland. Men det var inte tillräckligt. Jag ökade inte i vikt, men gick inte heller ner. Något måste göras.

På TV var det mycket reklam för ett viktminskningsprogram. Före detta överviktiga personer som hade följt dieten förordade den.

Så jag tänkte för mig själv: “Hmmm…” och jag gav mig iväg till den lokala återförsäljaren för Terry White som står bakom dieten. Efter en del väntande fick jag prata med en kvinnlig konsult som gav en genomgång av programmet och vad som ingick.

Det startar med att dra ned på antalet kolhydrater, eftersom våra kroppar lagrar kolhydrater som fett. När kroppen inte får kolhydrater tvingas den att konsumera lagrade kolhydrater och bränner därmed fett.

Konsulten lärde också ut hur man läser etiketter på mat före inköp. Allt som har med än fem gram kolhydrater per 100 gram är strikt förbjudet. Socker, inklusive honung, blev därmed tabu.

Det var ett problem för mig eftersom jag tycker om sötsaker, vilket bidrog till att jag hamnade i den här jobbiga situationen från början.

Annan mat som inte är tillåten är bröd, flingor, pasta, ris, kex, fruktjuice, karameller, sockermajs, ärter och pumpa. Vissa frukter med ett högt sockervärde är inte heller tillåtna.

Vad får man då äta? Programmet innehåller några goda soppor och näringsdrinkar framtagna för att ge dig grundnäringsämnen och viktiga mineraler.

Jag tog vanligtvis en näringsdrink till frukost kompletterad med vissa av de mättande ”enkla fibrerna”. Att lägga till en banan eller mango som blandades i drinken gjorde att jag stod mig fram till lunch. Två frukter per dag är tillåtet, men bara utvalda frukter med låg sockerhalt.

Till lunch är soppa bra. Min favorit är en portionspåse pumpasoppa tillsammans med ångad broccoli och blomkål, stekta tofubitar, lök och svamp, med en färskpressad bit vitlök samt havssalt, peppar och sojasås för smakens skull. Gott!

Middagen “måste” vara en proteinrik måltid. En bit stek, kycklingbröst eller kokt (inte stekt) fisk passar bra. Till dessert kan man äta så mycket man vill av en skål lättgelé.

En annan viktig del av programmet är att dricka minst två liter vatten varje dag. Det behövs för att rensa ut gifter från kroppen och är en stor hjälp i processen med att minska i vikt. En halv liter vatten till varje måltid och en halv liter under dagen täcker behovet. Det finns ingen övre gräns för hur mycket man får dricka.

Efter den första veckan med programmet hade jag gått ner fem kilo. Jag tänkte för mig själv: ”Wow, detta är verkligen rätt!”. Jag var tvungen till att göra ett till hål i mitt bälte, men det var okej eftersom det flyttades inåt istället för utåt.

Följande vecka gick jag ner ytterligare två kilo och byxorna föll ner igen. Ett till hål i bältet. Tre eller fyra nya hål och två och en halv månad senare var min vikt nere på 86 kilo. Mina vänner är förvånade; och jag med. Jag känner mig mycket yngre; jag bär på 27 kilo mindre och jag är mycket gladare för det. Det krävs disciplin, men det är egentligen det enda. Nu är problemet bara att jag måste byta ut alla mina byxor.

Översatt från originalartikel på engelska.