S-valledare: "Det är samarbetet som är ryggraden"
Jan Larsson, socialdemokraternas valledare, talar i DN:s monter, Almedalen 2014.


Socialdemokraterna fick inleda Almedalsveckan. Det går inte så bra för partiet visar opinionssiffrorna men valledaren Jan Larsson menar att det beror på Eu-valet.

– Det gav dem en känsla av ”kan vi lita på dem, menar de verkligen allvar med det de sagt tidigare?” Men vi kommer tillbaka till de frågorna, lovar Larsson.

Opinionsundersökningen visar att S-väljare gärna vill ha med vänsterpartiet i regerandet, men inte lika gärna miljöpartiet, men valledaren vill inte tala om detta, utan det är något som är upp till Stefan Löfven att tala om.

Med opinionen som den är nu, där Socialdemokraterna i junimätningen fick 31,1 procent (maj 31,2 procent), blir det naturligare att samarbeta, och valresultatet blir inte samma som opinionen är nu, menar han.

Valledaren säger att det är naturligt att Socialdemokraterna går in och leder en regering som samarbetar med flera partier och Socialdemokraterna har en historia av att regera i minoritetsställning där de varit tvungna att söka samarbetspartner.

– Det viktigaste är att forma en regering som kan regera landet. Det är enorma utmaningar som vi står inför, demografiutmaningarna, globaliseringen, skolan, jobben, säger Larsson.

Socialdemokraterna måste dock bli tydligare på vad de vill ha för konkreta politiska åtgärder på olika politiska områden och de måste också se mer framåt, ”sätta ut fyrbåkarna, det är dit vill vill det är vårt mål”, som Larsson uttrycker det.

– Vi måste hitta en väg framåt som har sin utgångspunkt i jobben och skolan och i omsorgen. Det är ryggraden i hela det samarbete som vi har framför oss, säger han.

Strategin de sista fem veckorna före valet blir att tala om vård, skola och omsorg. Larsson tror att det stora underskottet i finanserna och en stor vilja till förändring ska hjälpa Socialdemokraterna tillbaka till Rosenbad. Socialdemokraternas valledare avslutar med att säga att:

– Vi måste hitta en väg framåt som har sin utgångspunkt i jobben och skolan och i omsorgen. Det är ryggraden i hela det samarbete som vi har framför oss, säger Socialdemokraternas valledare avslutningsvis.