S-högkvarter ockuperat i Köpenhamn
Protesterande ungdomar i stadsdelen Nörrebro i Danmark. (foto: AFP / Jens Nørgaard Larsen / Scanpix)


Aktivister har tagit sig in i de danska socialdemokraternas partihögkvarter och vecklat ut en banderoll som lyder: ”Ni stal ungdomens hus – nu tar vi ert”. Poliser på platsen säger att de inte tänker vidta åtgärder.

Aktivister har tagit sig in i de danska socialdemokraternas partihögkvarter och vecklat ut en banderoll, berättar TT:s reporter på plats.

”Ni stal ungdomens hus – nu tar vi ert”, står det på banderollen. På gatan utanför står en mindre grupp ungdomar, också de med en banderoll, och inuti huset finns åtminstone fyra-fem stycken. Enligt aktivisterna själva har 18 ungdomar gått in i högkvarteret på Danasvej.

-Det här är en politisk fråga som kräver en politisk lösning, säger Pil Christensen, talesman för Aktionsgruppen för Frustrerede Köbenhavnere, till TT.

När ungdomarna först gick in i partihögkvarteret ryckte ett polisuppbåd ut. Men poliserna lämnade sedan platsen. Poliser som var på platsen sade till TT att de inte tänker vidta några åtgärder mot ungdomarna.

-De som arbetar här har hittills sagt att vi är välkomna och att vi gärna får bli här, berättar Pil Christensen.

Hon hoppas på förhandlingar med de lokala myndigheterna.

Ockupanterna måste bort från det socialdemokratiska huvudkvarteret på Danasvej, framhöll partiordförande Helle Thorning-Schmidt, när hon kom till kontoret på eftermiddagen.

-Jag har sagt till dem att de ska gå nu och det förväntar jag att de gör. Så nu får vi se vad som händer, sade hon.

De anställda på kontoret har sagt till nyhetsbyrån Ritzau att de är rädda att det hela kan urarta och att aktivisterna inte är välkomna.

Gunnar Dannerljung, kanslichef och säkerhetschef på Sveriges ambassad i Berlin, bekräftar att man väntar sig protestaktioner.

-Polisen bevakar ambassadkvarteret och har meddelat oss att man väntar en demonstration vid 14-tiden.

Avspärrningen hindrar inte ut- och inpassering till de nordiska ambassaderna för de anställda. Men besökande måste anmäla sig i förväg för att bli insläppta, säger Dannerljung.

Den är den första sympatidemonstrationen för Ungdomshuset som riktar sig direkt mot ambassaden. I torsdags hölls demonstrationer i Berlinstadsdelen Kreuzberg samt i Hamburg

I går kväll deltog uppemot 500 personer i en spontan demonstration i stadsdelen Kreuzberg i Berlin till stöd för de protesterande i Köpenhamn.

Utrymningen av Ungdomshuset gick förhållandevis lugnt till i går. Men efterspelet innebar att Köpenhamn såg ut som en krigszon. Över 200 personer har gripits och fem skadades under de våldsamma protesterna mot försäljningen och rivningen av Ungdomshuset.

I stadsdelen Nörrebro pågick under morgonen uppröjningsarbetet för fullt. Personal från tekniska kontoret lagade skadorna i gatorna. Det mesta av glaskrosset och gatustenarna som vinit genom luften var redan uppsopade.

Nu är det framför allt graffitin längs murar och väggar som avviker från det normala, rapporterar TT:s utsända.

Johnny Beyer , ägare till en färgbutik och ordförande i den lokala handelsmannaföreningen , berättade för TT att han är mycket upprörd över det som har hänt.

-Vi är mycket förtörnade, mycket sura över det som hände, sade han.

Han uppskattar polisens insatser, men befarar att oroligheterna långtifrån är slut.

Polisen har blivit rosad för insatserna under torsdagen, inte minst på de danska tidningarnas ledarsidor, men Anne Eltard, medlem i Foräldre mod politibrutalitet, är inte helt nöjd. Polisen bidrog till att trissa upp stämningen, anser hon.

Hon har bland annat berätta t om en 13-årig pojke som blev slagen med batong i ansiktet och om en ung man som blev slagen i bakhuvudet och fick näsblod.

-Vi upplevde också att polisen utan förvarning använde tårgas, även när det inte var något bråk, säger Anne Eltard till nyhetsbyrån Ritzau.