Rysslands erkännande av Sydossetien och Abchazien fördömdes
Sydosseter jublar med ryska och sydossetiska flaggor efter det ryska parlamentets godkännande av de georgiska utbrytarrepublikernas självständighet. (Foto: Viktor Drachev/AFP/Getty Images)


Rysslands erkännande av de georgiska utbrytarepublikerna Sydossetiens och Abchaziens självständighet den 26 augusti har mött starka fördömanden från EU och USA.

Frankrike meddelade i egenskap av ordförandeland i EU att beslutet kränker Georgiens suveränitet och territorium och strider mot FN-resolutioner och den europeiska överenskommelsen om säkerhet och samarbete. USA:s president George W Bush sade i ett pressmeddelande att beslutet är oansvarigt och inte stämmer överens med det fredsavtal som president Medvedev skrev på den 12 augusti.

Statusen på de två regionerna i Georgien är ett ärende som det internationella samfundet ska hantera i FN, inte en fråga för ett land att avgöra, sade Vita Husets pressekreterare Tony Fratto på en medieträff i måndags.

EU:s talesperson för handelsfrågor Peter Power sade på pressträffen på tisdag att situationen kan ha ett samband med Rysslands misslyckande att komma med i Världshandelsorganisationen WTO, vilket har pågått i många år. Det kontroversiella ryska utspelet är en av följderna till det korta men intensiva kriget mellan Ryssland och Georgien i mitten av augusti.

EU och NATO har varit mycket kritiska till de omfattande ryska militära aktionerna i Georgien samt de kvarstående ”fredsbevarande” trupperna i hamnstaden Poti och ”buffertzonerna” söder om Sydossetien och Abchazien.

Frankrike kallat till ett extra EU-möte den 1 september för att diskutera stödåtgärder till Georgien och den framtida relationen med Ryssland.