Ryssland stoppar vapenleveranser till Syrien
Ett ryskt Yak 130-plan deltar i en flyguppvisning på Farnborough International Airshow i Hampshire, södra England, den 9 juli. (Foto: Adrian Dennis/AFP/Getty Images)


Efter att två gånger hindrat FN:s säkerhetsråd från att vidta åtgärder i den syriska konflikten meddelade Ryssland att man nu slutar leverera vapen. Inte heller skriver Ryssland på några militära avtal med Syrien innan våldet upphör, rapporterade ryska statliga medier.

”Ryssland, liksom andra länder, är oroat över situationen i Syrien”, sade Vyacheslav Dzirkaln, chef från Rysslands militära samarbetsbyrå, till statliga RIA Novosti nyhetsbyrå. ”Vi talar inte om att leverera nya vapen till detta land.”

Ryssland kommer inte att leverera några militära träningsplan av typen Yak 130 till Syrien innan situationen blir bättre, tillade han. Syrien har undertecknat ett avtal med Ryssland värt 550 miljoner dollar om leverans av 36 stycken Yak 130-plan.

Rysslands tillkännagivande kommer efter månader av kritik från USA och andra västländer om att landet levererar vapen som kan användas för att döda civila. Både Ryssland och Kina har använt sin vetorätt mot alla åtgärdsförslag från FN:s säkerhetsråd.

Vid ett möte för Syriens vänner i Paris förra veckan, uppmanade USA och Frankrike till tuffa sanktioner mot Damaskus. USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanade också de närvarande att använda en sträng ton mot Ryssland och Kina för att få dem att sluta hindra dessa ansträngningar.

”Jag tror inte Ryssland och Kina tror att de behöver betala något pris – inget pris alls – för att vara på Assads regims sida. Det enda som kan förändra det är att varje nation, som representeras här, direkt och omedelbart gör klart för Ryssland och Kina att de kommer att få betala ett pris, eftersom de stoppar utvecklingen, blockerar den, något som inte längre tolereras”, sade Clinton.

Rysslands senaste tillkännagivande kan vara ett tecken på en ändrad inställning.

Även Syriens president
Bashar al-Assad samtalade på måndagen med FN:s särskilda sändebud Kofi Annan. De enades då om ”tillvägagångssättet för att lindra våldet i Syrien” uppgav den statliga televisionen.

De två meddelandena kom efter att oppositionsgrupper sagt att mer än 60 civila, däribland sju barn och tre avhoppare, dödades på söndagen. Det syriska övervakningscentret för människorättsfrågor säger att omkring 30 människor, varav 20 civila, dödades på måndagen.

De brittisk-baserade observatörerna säger att 17 129 människor har dödats i oroligheterna sedan mars 2011, rapporterade Associated Press. Omkring 11 897 av dödsfallen har varit civila.

Översatt från engelska