Ryssland skickade 240 ton sedlar till Syrien
Medlemmar av en syrisk rebellgrupp står vakt vid sitt huvudkontor i al-Bab i norra Syrien den 21 november 2012. (Foto: Francisco Leong / AFP / Getty Images)


Uppgifter som erhållits och analyserats av en undersökande grupp, ProPublica, visar att cirka 240 ton syriska sedlar trycktes av den ryska regeringen och flögs till Syrien i sommar när regimen försökte krossa ett uppror.

Sedlarna användes för att hålla den belägrade syriska regeringen flytande när dess ekonomi försämrades på grund av sanktioner och inbördeskrig som bedömdes ha dödat mer än 30 000 personer sedan mars 2011, enligt vissa uppskattningar. Pengarna användes av regeringen för att betala soldaternas löner och andra saker, sade ProPublica i en rapport på måndagen.

USA och EU har infört hårda sanktioner mot Syrien och dess högsta ledning.  Åtgärderna verkar fungera eftersom de tvingar regeringen att importera pengar från Ryssland, som har varit en av de mest ståndaktiga allierade under konflikten. Både Ryssland och Kina har inlagt sitt veto i säkerhetsrådets tre resolutioner mot Syrien.

ProPublica uppskattar att 240 ton sedlar flögs från Moskva till Damaskus mellan 9 juli och 15 september med det syriska flygvapnets Ilyushin-76 fraktflyg. Det undvek Turkiet och flög över Irak, Iran och Azerbajdzjan.

”Att ha valuta som du kan sätta i omlopp är verkligen något som är viktigt när det gäller att driva en ekonomi och ännu mer så i en ekonomi som måste baseras på kontantbetalningar när saker försämras”, sade Daniel Glaser, biträdande finansminister för Finansiering av terrorism och ekonomisk brottslighet, när han citerades av ProPublica.

Amerikanska tjänstemän sade att Rysslands drag att skicka sedlar till Syrien är en del av ”mönstret” för att stödja Syrien, enligt rapporten.

I augusti erkände Syriens finansminister, Mohammad al-Jleilati, att Ryssland ”tryckt valuta” för Syrien på grund av att ett europeiskt land som normalt tryckte landets sedlar inte hade levererat på grund av sanktionerna, enligt den statligt- drivna Syrian Arab News Agency (Sana). Al-Jleilati sade att de nya sedlarna skulle ersätta skadade sedlar.

Men ekonomen Ibrahim Saif sade att han tror ”att de trycker pengar eftersom de behöver nya sedlar” i stället för att bara byta ut dem mot skadade.

”De flesta av de statliga intäkterna som kommer från skatter, i fråga om andra tjänster, har nu nästan sinat”, sade han, enligt rapporten.

Översatt från engelska