Ryssland planerar militära övningar med Nordkorea
Rysslands president Dimitri Medvedev diskuterar med Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Il den 24 augusti i Ulan-Ude på Sosnovy Bors militäranläggning. (Foto: Dmitry Astakhov/Ria Novosti/AFP)


Ryssland och Nordkorea kommer att hålla gemensamma marina övningar 2012, vilka är deras första, sade den ryska militären tidigare i veckan. Tillkännagivandet följer på ett toppmöte som länderna nyligen höll, vilket indikerar att de båda söker närmare partnerskap.

Den ryske överstelöjtnanten Igor Muginov berättade för ryska medier att övningarna kommer att ske nästa år med fokus på sök- och räddningsoperationer, men han kom inte med några ytterligare detaljer, enligt Voice of America. Hittills har det inte förekommit några officiella reaktioner från USA, Sydkorea eller Japan på tillkännagivandet.

Nordkoreaexperten och författaren professor Stephan Haggard vid University of California var något överraskad och mycket kritisk till den planerade verksamheten. Han kallade det ”otroligt bakåtsträvande” och sade i ett mejl till Epoch Times att de ”ser ut att ge stöd till Nordkorea på ett föga önskat sätt”.

Haggard anser att detta drag från Rysslands sida inte gör det lättare att få igång de strandade sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram mellan USA, Ryssland, Japan, Kina och de båda koreanska staterna.

”Jag ser allt som ‘tar parti för’ Nordkorea som att det blir svårare att få dem tillbaka till samtalen på ett produktivt sätt. Det ger nordkoreanerna mer utrymme”, skrev han.

Det marina samarbetet beslutades under toppmötet mellan Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Il och Rysslands president Dmitrij Medvedev nyligen. Samtalen handlade då huvudsakligen om handel och ekonomiskt bistånd, såsom en rysk gasledning genom den koreanska halvön.

Mötet uppfattades av många som ett tydligt tecken på att Ryssland nu vill spela en viktigare roll på den koreanska halvön, där de två starka yttre krafterna traditionellt varit USA och Kina. Tillkännagivandet tycks starkt peka i samma riktning.

Planerna på gemensamma marina övningar har inte varit en hemlighet, åtminstone inte sedan i slutet av augusti. Den 22 augusti reste befälhavaren för Rysslands östra militärdistrikt, Konstantin Sidenko, till Nordkorea för att diskutera ärendet, enligt vad som stod på den ryska flottans webbsajt samma dag.

Där uppgav en talesman för de lokala militära myndigheterna att mötena skulle vara relaterade till ett ”återupptagande och vidareutvecklande av det militära och marina samarbetet mellan de två länderna, eventuella villkor för gemensamma humanitära övningar, utbyte av vänskapliga besök mellan ryska och nordkoreanska krigsfartyg,” men också ”möjliga sök- och räddningsoperationer på land och till havs”.

Scott Snyder, inom tankesmedjan Council on Foreign Relations  tycker inte att de planerade övningarna är alarmerande även om han tror att rapporten kommer att ”höja en del ögonbryn.”

”Med tanke på Nordkoreas relativa militära isolering är gemensamma övningar anmärkningsvärda, men det verkar i detta skede inte troligt att sådana övningar på egen hand kommer att orsaka vidare reflektioner”, kommenterade han.

I augusti genomförde USA och Sydkorea, som regelbundet håller gemensamma övningar, marina övningar i Gula havet utanför den koreanska halvöns västkust.

Så sent som 2008 höll Ryssland gemensamma marina övningar med Sydkorea. Det återstår att se hur Sydkorea kommer att reagera på det planerade rysk-nordkoreanska samarbetet.

 

 

Översatt från engelska.