Ryssland och Kina fördömer starkt inblandning i Mellanöstern
Rysslands president Dmitrij Medvedev och hans kinesiske kollega Hu Jintao promenerar under deras möte i Kreml, den 16 juni 2011. (Foto: Dmitrij Astrakhov / AFP / Getty Images)


Ryssland och Kina  fördömde på torsdagen andra länders inblandning i upproret i Mellanöstern och Nordafrika och kritiserade USA som söker stöd för att lugna ner det pågående våldet i Syrien.

När Kinas ledare Hu Jintao och Rysslands president Dmitrij Medvedev träffades i Moskva på torsdagen uppgav de att alla oroligheter borde lösas ”genom lagliga åtgärder och politiska medel”, enligt ett gemensamt uttalande från ryska presstjänsten.

”Parterna kräver att tvisterna löses med fredliga medel. Utländska styrkor får inte ingripa i ländernas inre angelägenheter i regionen”, sades det i uttalandet.

På torsdagen uppmanade Washington det internationella samfundet att hjälpa till att stoppa ”de upprörande våldshandlingarna” i Syrien, som enligt FN har orsakat omkring 1200 dödsoffer och tvingat fler än 10 000 att fly landet när syriska säkerhetsstyrkor slog ner på demonstranternas krav om demokratiska reformer.

USA hade anslutit sig till de 53 andra länder i FN:s råd för mänskliga rättigheter för att utöva påtryckningar på den syriska regeringen och tvinga dem att undersöka situationen i landet.

Ryssland och Kina, som båda har vetorätt i FN:s säkerhetsråd (UNSC), har bojkottat all diskussion om att godkänna en resolution som fördömer landets nedslag på demonstranter i Syrien

Kina och Ryssland uttryckte också stöd för Irans nukleära program och sade att Teheran bör tillåtas använda kärnkraft i fredligt syfte.

FN:s säkerhetsråd har vid olika tillfällen infört sanktioner mot Iran på grund av misstankar om att dess civila nukleära program används för att tillverka kärnvapen.

Översatt från engelska