Ryssland i fokus efter spionens död
STORBRITANNIEN, London: Polisen undersöker den 25 November 2006 Itsu sushi restaurang i London, som den tidigare ryska spionen Alexander Litvinenko besökte. Man planerar att testa de personer som man tror sig ha kommit i kontakt med honom. Hans dödsfall har samband med en ”större dos" av ett radioaktivt ämne polonium 210 som hittades i hans kropp. Spår av polonium 210 har hittats på Itsu sushi restaurang på Piccadilly och Millenium Hotel på Grosvenor Square, säger polisen den 24 november 2006. AFP PHOTO/LEON NEA


Brittiska myndigheter försökte i dag lugna allmänheten sedan ett radioaktivt ämne hittats vid utredningen av den ryske ex-spionen Aleksandr Litvinenkos död. Misstankar riktas mot Ryssland.

Brittiska myndigheter försökte i dag lugna allmänheten sedan ett radioaktivt ämne hittats vid utredningen av den ryske ex-spionen Aleksandr Litvinenkos död. Misstankar riktas mot Ryssland, men den ryska pressen avfärdar dem som ännu ett uttryck för Europas ryssfientlighet.

Brittisk polis studerade bilder från övervakningskameror sedan spår av det radioaktiva ämnet polonium 210 hittats på tre platser Litvinenko besökte innan han insjuknade.

Regeringens COBRA-grupp, sammansatt av nyckelpersoner i regeringen, polisen och underrättelsetjänsterna, träffades på morgonen för andra gången för att diskutera fallet. Ärendet har tagits upp med ryske ambassadören och britterna har bett Ryssland att överlämna all information som kan vara till hjälp i polisutredningen.

Hälsovårdsmyndigheten vill komma i kontakt med personer som besökt hotellet och restaurangen som Litvinenko besökte 1 november, strax innan han blev sjuk.

”Vi kan försäkra allmänheten att riskerna med att ha varit utsatt för det här ämnet är låga. Det kan bara innebära fara om det förs in i kroppen – genom inandning, genom att man tar in det i munnen eller om det kommer in i ett sår”, meddelade Health Protection Agency.

Litvinenko dog i torsdags kväll. I ett brev som publicerades efter hans död anklagar den före detta agenten Rysslands president Vladimir Putin för att ligga bakom hans död; anklagelser som den ryske presidenten bestämt tillbakavisar. Enligt vissa bedömare kan Litvinenkos död leda till en kris i relationerna mellan London och Moskva.

Brittiska tidningar var skeptiska till Kremls nekande. The Times skrev att underrättelsetjänsten anser att förgiftningen bär ”statsterrorismens” kännetecken.

Ryska Izvestija skrev att uppståndelsen kring Litvinenkos död i brittisk press är ett resultat av en pr-kampanj av företaget Bell Pottinger. Företaget har enligt tidningen tidigare använts av den landsflyktige ryske oligarken Boris Berezovskij.

Rossijskaja Gazeta, det officiella Rysslands språkrör, framförde teorin att Berezovskij skulle ligga bakom Litvinenkos död. Det kan vara fråga om ”gemensamma aktioner mellan tidigare ryska specialtjänstagenter och den landsflyktige oligarken Boris Berezovskij”, skrev tidningen.

Att bli av med en överflödig före detta kompanjon, som dessutom kände till hemligheter farliga för Berezovskij, är helt i hans stil, hävdade tidningen.

Den västerländska pressens beskrivning av mordet är ”förutsägbart och chockerande” skrev nättidningen Pravda.

”När väst behövde Ryssland i två världskrig offrade Ryssland 32 350 000 söners och döttrars blod. . . ”

Till vilken nytta? frågade sig tidningen.

”Tacket är en ständig flod av antiryska historier som piskar upp känslor i avsikt att skapa ett ‘de’ som ska rättfärdiga ‘oss'” skrev Pravda.