Ryssland hämnas den dödade piloten med fler bomber över Syrien
Ryssland har skickat ett markbundet luftvärnsmissilsystem till en rysk bas i Syrien, fem mil från Turkiets gräns. (Foto: Vasily Maximov /AFP/Getty Image)


En av piloterna i det nedskjutna ryska flygplanet dödades av rebeller när han landade. En turkmensk rebelledare säger nu att Rysslands president Vladimir Putin hämnas den dödade piloten genom att släppa minst ett dussin bomber över området.

Den turkmeniska rebellgruppen som kontrollerar området nära den turkiska gränsen släppte en video där de står över den dödade piloten och skanderar ”Allahu Akbar” (Gud är stor).

Turkmener är etniska turkar som har bott i delar av Syrien, Irak och Iran sedan 1000-talet. Turkiet har lovat att stötta turkmenerna även om de är syriska medborgare.

Minst tolv flyganfall

Enligt det brittiskbaserade syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, utsattes regionen för minst tolv flyganfall den 25 november. En rebelledare från Liwa Suqour al-Jabal berättade att det varit hårda strider i området.

Samtidigt med bombningarna stred regeringsvänliga styrkor – som är allierade med ryssarna – mot rebeller från både al Qaidas Nusrafrot och turkmener.

En turkmensk befälhavare sade att några av missilerna sköts från ryska krigsfartyg i Medelhavet. En annan lokal rebelledare, Jahed Ahmad, säger att ryssarna verkar hämnas det nedskjutna planet. Via Skype sade han att ryska bombplan täcker syriska marktrupper och dess allierade, den libanesiska Hizbollah-milisen.

Vill inte förvärra läget

Ryssland har lovat att situationen inte ska eskalera till krig, och Turkiet har också betonat att de inte vill förvärra läget. Trots det har Ryssland skickat sitt bästa luftvärnsmissilsystem till en rysk bas knappt fem mil från den turkiska gränsen.

En turkisk militärkälla har också sagt till Reuters att turkiska trupper står i beredskap vid gränsen sedan i onsdags.

Enligt Ryssland riktas deras flygbombningar mot Islamiska staten (IS) men amerikanska tjänstemän säger att de oftast träffat rebellgrupper som kämpar mot president Bashar al-Assad. Utomstående grupper säger att många civila har drabbats av flyganfallen, vilket är en viktig anledning till att Ryssland och USA haft svårt att samarbeta i området.

Spänt mellan Ryssland och Turkiet efter nedskjutning av plan