Medvedev: Vi kunde förklarat krig mot Turkiet efter nedskjutningen
Turkiets premiärminister Anmet Davutoglu samtalar med utländska journalister i Istanbul den 9 december. Davutoglu anklagar Ryssland för att ha försökt göra en etnisk rensning genom sina flygbombningar över turkmeniska och sunnitiska byar i Latakiaregionen. (Foto: Ozan Kose/AFP/Getty Image)


Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev säger att Ryssland hade kunnat starta ett krig med Turkiet efter nedskjutningen av planet i november. Istället har man infört sanktioner mot Turkiet. Men hotet om krig är ändå inte helt avvärjt.

I det ryska tv-programmet ”Samtal med premiärministern” pratade Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev om nedskjutningen av det ryska planet och konsekvenserna den hade kunnat medföra, skriver Russia Today.

På 1900-talet hade ett land startat krig i en liknande situation, sade Medvedev. Turkiet bröt mot normerna i internationell lag vilket hade gett Ryssland goda skäl att gå ut i krig om landets högsta ledning valt det.

Direktangrepp

– Det var ett direktangrepp från en främmande stat. För närvarande är krig det värsta som kan hända. Därför fattades beslutet att inte svara Turkiet med samma medel. Men Ryssland måste göra något för att straffa Turkiet för nedskjutningen och göra klart för Turkiet att de är ansvariga för sina handlingar. Av den anledningen och för våra medborgares säkerhet har vi fattat beslutet om sanktioner mot Turkiet, sade Medvedev i programmet.

Krigshotet är ändå inte över. Ryssland har förstärkt sin närvaro i Syrien nära den turkiska gränsen. Turkiet har i sin tur skickat trupper och stridsvagnar till sin gräns mot Syrien.

Både Turkiet och Ryssland anklagas för att ljuga om det nedskjutna planet

Upprepad kritik

Ryssland har upprepade gånger kritiserat Turkiet för att stödja terrorgruppen Islamiska staten, och har svarat med kommentarer eller motdrag på så gott som alla Turkiets drag. Till exempel ansåg Ryssland att Turkiets beslut att sätta in ett begränsat antal trupper nära IS starka fäste Mosul i Irak var olagligt, och bad FN att ingripa.

Turkiet är å sin sida lika kritiskt mot Ryssland. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu, anklagade häromdagen Ryssland för etnisk rensning av minoritetsbefolkningen turkmener i Syrien, vilket de anser bara har stärkt IS, skriver Wall Street Journal.