Ryssland börjar leverera bränsle till kärnkraftverk i Iran
Ryska och iranska tekniker jobbar i reaktorbyggnaden på kärnkraftverket i Bushehr i södra Iran. (Foto: Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)


Den första fartygslasten med ryskt bränsle har anlänt till kärnkraftverket i Bushehr i Iran.

Atomstroiexport, den ryska federationens exportmonopol för kärnkraftsutrustning och -service, meddelade i veckan att de levererat bränsle till Bushehr – Irans första kärnkraftverk.

Rysslands utrikesdepartement hävdar att bränslet är under International Atom Energy Agencys kontroll och garantier medan det är på Iranskt territorium.

Teheran uppger att kärnkraften från Bushehr och andra kraftstationer enbart är till för civilt bruk, men USA och de allierade västländerna beskyller Iran för att använda programmen för att dölja utveckling av kärnvapen.


En rysk tekniker kontrollerar utrustningen i Bushehrs kärnkraftverk, i stadens hamn i Persiska viken. (Foto: Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

En rysk tekniker kontrollerar utrustningen i Bushehrs kärnkraftverk, i stadens hamn i Persiska viken. (Foto: Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

En israelisk delegation befinner sig i Nordamerika för att övertyga tjänstemän i USA om att Iran fortfarande utvecklar kärnvapen – trots en nyutkommen underrättelserapport från USA som säger att Teheran upphörde med kärnvapenprogrammet 2003.

Rapporten säger även att Iran fortsätter att anrika uran och skulle ha tillräckligt för ett atomvapen någon gång mellan 2010 och 2015.

Uran som använts i en kärnreaktor kan användas för att utvinna plutonium, som kan användas för kärnvapen.

En del av informationen i denna rapport har hämtats från AFP, AP och Reuters.

Översatt från version