Rysskräck styr Natofrågan
Litauens tidigare försvarsminister Rasa Juknévičienė deltog på riksdagens möte om Nato-samarbete den 24 september 2015 i Stockholm. (Foto: Skärmdump/ Riksdagen)


Kärnan i den svenska Natodebatten handlar mycket om rädslor för Ryssland, både på ja- och nejsidan, enligt paneldeltagare i ett samtal om Nato. Om rädslan är befogad eller inte var också en fråga som diskuterades.

Riksdagens Nato-delegation hade bjudit in fyra svenskar kopplade till försvaret som panel, samt representanter för Natos medlemsländer och associerade medlemmar. Mötes sändes direkt via webb-tv den 24 september.

Frågan som först måste besvaras, enligt Sven Hirdman, är om det finns ett ryskt hot mot västeuropa eller ej. Själv tar han det inte för troligt, sade han. Han fick dock mothugg från representanterna för några av Rysslands grannländer.

”En gangsterstat”

Enligt Litauens tidigare försvarsminister Rasa Juknévičienė är Putins Ryssland inte bättre än Sovjetunionen under Brezjnev. Hon skrädde inte orden i sitt omdöme om landet:

— Vi har att göra med en gangsterstat. De ljuger. Illusionen att Ryssland kommer att bli bättre under Putin är den farligaste, och den existerar i fortfarande vissa länder, sade hon.

Även Georgiens vice talman, Giorgi Baramidze, hävdade att Ryssland för en tydligt imperialistisk politik, och att det därför inte är fel att vara rädd. Georgien hamnade i en väpnad konflikt med Ryssland 2008 kring utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien.

Konfrontationen kommer närmare vid medlemsskap

Kanske även nej-sägare till Nato styrs av rädsla för Ryssland, påpekade Tomas Bertelman som också varit ambassadör i Moskva.

Sven Hirdman hänvisade till idiomet ”If it ain’t broke, don’t fix it” (om det inte är trasigt, försök inte att laga det). Sveriges oberoende är ännu inte trasigt, menade han. Om Sverige går med i Nato kommer konfrontationen med Ryssland mycket närmare.

— Det kommer att bli fler incidenter, fler missuppfattningar i detta område. Det kommer att bli reaktioner. Och om vi är medlemmar och det blir krig kommer vi att vara 100 procent involverade, sade Sven Hirdman.

Vägen lång till Nato

Siffrorna för den allmänna opinionen styrs till stor del av media och politiker, sade Jacob Westerberg från Försvarshögskolan. De svänger kraftigt med hotbilden mot Sverige. När man letade efter u-båtar i Stockholms skärgård ökade exempelvis stödet för Nato.

Idag är Sveriges fyra borgerliga partier för ett medlemskap i Nato och de rödgröna är emot. Panelen var dock enig om att vägen är lång till ett svenskt medlemskap i Nato.

Utöver Jacob Westberg och Sven Hirdman, som även varit statssekreterare vid Försvarsdepartementet, bestod panelen av Stefan Ring, generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen, och Lena Bartholdson, generalsekreterare i Folk och Försvar.