Ryskt besök i hårt ansatt Iran
En flygbild över området i Natanz. En parlamentsledamot har tillkännagett att Iran håller på att installera ytterligare 3 000 centrifuger för anrikning av uran i Natanz (Foto: AFP/Ho/Isis)


Medan förvirring rådde om Irans uranplaner fick landet besök av Rysslands främste säkerhetsansvarige.

Han lovade att Ryssland ska bygga färdigt ett kärnkraftverk åt Iran i enlighet med tidsplanen.

Ryssland håller på att bygga Irans första kärnkraftverk i Bushehr vid Persiska viken. Det ska vara klart i september, lovade ryska säkerhetsrådets chef Igor Ivanov.

Moskva har kritiserats av Washington för att ha levererat luftvärnsrobotar till Iran. Även kraftverksbygget har skapat oro i väst.

Dagen före Ivanovs besök rapporterade den iranska nyhetsbyrån Irna att en känd parlamentsledamot tillkännagett att Iran håller på att installera ytterligare 3 000 centrifuger för anrikning av uran i Natanz.

Men uppgiften från Alaeddin Boroujerdi dementerades snabbt av iranska Atomenergiorganisationen.

Tidigare har rapporterats att Iran har skaffat fyra uppsättningar centrifuger. De finns ovan mark i Natanz och består av två serier om 164 maskiner vardera samt ytterligare två mindre uppsättningar. I anrikningsanläggningar kopplas centrifugerna ihop i så kallade kaskader. Irans mål är att sätta igång totalt 54 000 centrifuger.

Boroujerdi underströk att Iran kommer att fortsätta att utveckla sitt omstridda kärntekniska program, trots FN:s sanktioner. Detta har också president Mahmoud Ahmadinejad sagt flera gånger.

Iranska tjänstemän har också de senaste veckorna sagt att landet håller på att förbereda storskalig anrikning med 3 000 centrifuger.

Det var oklart varför dementin om själva installationen utfärdades.

FN:s säkerhetsråd röstade i december för straffåtgärder mot Iran för anrikningen.

Anrikat uran kan användas både till energiproduktion och kärnvapen. Det kommer sannolikt att ta Iran många år att framställa tillräckligt anrikat uran för kärnvapen.

Tre inspektörer från IAEA kom till Iran i lördags och ska besöka Natanz, rapporterar Irans statliga tv-kanal. I förra veckan förbjöd Iran 38 IAEA-inspektörer tillträde med motiveringen att de kom från länder som röstade för sanktionerna.