Ryske politikern Boris Nemtsov kände sig hotad innan han mördades
Ryska polisens utredare stå nära kroppen av den ryska oppositionsledaren Boris Nemtsov, som mördades sent på fredag kväll den 27 februari. (Foto: Dmtry Serebryakov AFP / Getty Images)


Boris Nemtsov, den ryske oppositionspolitikern, och en av Putins kritiker sköts på fredag natt till döds på öppen gata i Moskva. Dådet fördöms nu av många av världens ledare. Ukrainas president Petro Porosjenko sade i ett uttalande på lördagen att Nemtsov var på väg att avslöja avgörande bevis för Rysslands inblandning i Ukraina-konflikten, rapporterar Reuters. 

Nemtsov sköts med fyra skott i ryggen på en bro nära Kreml sent på fredag kväll den 27 februari, i ett av Moskvas mest bevakade områden.

Efter mordet gjorde Rysslands inrikesdepartement snabbt ett uttalande där man säger att hans död ska utredas. Även Rysslands president Vladimir Putin fördömer mordet.

Kände sig hotad

Redan för två veckor sedan förutspådde Nemtsov att man var ute efter att döda honom. Nemtsov har varit en frispråkig kritiker av Kreml och ogillade Putin starkt.

”Jag är rädd att Putin kommer att döda mig på grund av det jag gör”, berättade han för bloggen Sobesednik i mitten av februari.

I intervjun sade Nemtsov också att hans mor fruktade för hans säkerhet. ”Hon är väldigt rädd för att jag riskerar mitt liv. Jag är ju ändå hennes son”.

I ett uttalande till hans mor säger Putin att man kommer att göra allt för att se till att förövarna av detta avskyvärda och cyniska brott, och de som står bakom, får sitt straff.

”Var snäll och ta emot mina djupaste kondoleanser för din svåra förlust. Jag delar uppriktigt din sorg”, sade Putin.

Försvarare av ryska folkets rättigheter

USA: s president Barack Obama, Storbritanniens premiärminister David Cameron och andra västerländska ledare krävde en opartisk utredning av hans död.

Obama beskrev Nemtsov som en outtröttlig förespråkare för sitt land och att alla ryska medborgare ska få de rättigheter som alla människor har rätt till.

– Jag beundrade Nemtsovs modiga engagemang i kampen mot korruption i Ryssland och uppskattade att han delade sina uppriktiga åsikter med mig när vi träffades i Moskva 2009. Vi sänder våra uppriktiga kondoleanser till hans familj och det ryska folket som har förlorat en hängiven och vältalig försvarare av deras rättigheter, sade han i ett uttalande. 

USA: s utrikesminister John Kerry gjorde också ett uttalande där han säger till USA Today: ”Boris Nemtsov ägnade hela sitt liv åt ett mer demokratiskt, välmående öppet Ryssland och stärkta relationer mellan Ryssland och dess grannländer och partners, även USA. Han tjänade sitt land i många roller – i den federala regeringen, i parlamentet, som guvernör i Nizjnij Novgorod och politisk ledare och aktivist. Han försökte ständigt reformera och öppna Ryssland och ge det ryska folket mer att säga till om i deras land”.