Ryska vapen har anlänt till Syrien
Syriska regeringsstyrkor på Dabaas militärflygbas i Homs-provinsen, Syrien, torsdag 30 maj, 2013. (Foto: AFP / SANA)


Bara några dagar efter att EU lyft sanktionerna och möjliggjorde för medlemsstaterna att skicka vapen till syriska rebeller har den syriska regimen meddelat att de fått vapen från Ryssland.

Ryssland säger att vapnen är för Syriens rätt att försvara sig och de fullföljer en affär som gjorts för länge sedan. Vissa fruktar att det nya flödet av vapen till båda sidor av inbördeskriget kan vara början på en kapprustning i Mellanöstern.

Syriens president Bashar Assad meddelade att avancerade S-300 luftvärnsmissiler från Ryssland har anlänt, genom landets Hizbollah-ägda tv-station Al-Manar, på torsdag morgon.

Eftersom Ryssland diskuterar samarbete med en västerländsk koalition för att främja stabilitet i Syrien, meddelade Rysslands viceutrikesminister Sergej Ryabkov på tisdagen att Rysslands vapenaffär, värd miljarder dollar, med Syrien ändå skulle vara av godo.

”Vi tror att den här vapenleveransen är en stabiliserande faktor och att åtgärden kan hindra en del hetlevrade personer att ge den här konflikten internationell karaktär där utomstående styrkor deltar”, sade Ryabkov, enligt World Tribune.

Al-Manar citerar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov från den 11 maj: ”Ryssland planerar inte att sälja vapen – Ryssland har redan sålt och tecknat avtal för länge sedan och fullföljer nu leveransen av utrustning enligt ett redan undertecknat avtal”.

S-300-missiler har en räckvidd på drygt 200 kilometer, vilket bekymrar Israel.

Israels försvarsminister Moshe Ya’alon sade den 28 maj, ”Om, av olyckshändelse S-300 missilerna anländer till Syrien, vet vi vad vi ska göra”, enligt World Tribune.)

Ett annat hinder för fredssamtalen i Syrien är att den väststödda syriska oppositionen på torsdagen meddelade att de inte skulle delta i de planerade fredssamtalen i Genève i juni så länge massakern och Irans och Hizbollahs ”invasion” av Syrien pågår.

Översatt från engelska.