Ryska trupper i Ukraina uppger Nato
En pansarbandvagn (APC) rullar utmed en huvudgata i området nära byn Torez, öster om Donetsk i östra Ukraina den 12 november. FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett krismöte den 12 november efter rapporter om Rysslands senaste militära intrång i Ukraina. (Foto: Menahem Kahana / AFP / Getty Images)


Tjänstemän från Nato har meddelat att de har sett rysk militär utrustning och ryska stridstrupper ta sig in i Ukraina under de senaste dagarna

”Ryska stridsvagnar, ryska artilleri, ryska luftvärnssystem och ryska stridstrupper” siktades, uppgav USA:s general Philip Breedlove på onsdagen enligt BBC

Det ryska försvarsdepartementet har förnekat att dess trupper kommit dit för att hjälpa pro-ryska separatister.  Rebellerna har emellertid sagt att de får hjälp av ryska ”frivilliga”, men inte sagt specifikt att den ryska armén hjälper dem.

Donetsk beskjuten

Donetsk, staden i östra Ukraina, besköts av tungt artillerield på onsdag morgon. Enligt BBC är det inte klart var attacken kom ifrån. 

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu sade också att landets militär kommer att utföra långdistansbombpatruller, från Ishavet till Karibien och Mexikanska golfen, rapporterade Associated Press. 

Nato har rapporterat en ökning av ryska militärflygningar över Svarta havet, Östersjön och Nordsjön samt Atlanten.

Rysk närvaro i haven

Shoigu sade att ”i dagsläget måste vi behålla militär närvaro i västra Atlanten och östra Stilla havet, samt Karibien och Mexikanska golfen”, skriver AP.

Ukrainas försvarsminister har enligt BBC, sagt att regeringsstyrkorna är under omplacering som en förberedelse inför en eventuell ny offensiv från pro-ryska separatistrebeller.

Merkel ”inte nöjd”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på tisdagen att hennes regering ”inte är nöjd” med de framsteg som gjorts i genomförandet av Minsk-avtalet, men tillade att det inte fanns några planer på ytterligare ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

”Ytterligare ekonomiska sanktioner är inte planerade för tillfället, vi fokuserar på vintern och den humanitära situationen och hur man får en riktig vapenvila”, sade hon, rapporterar BBC.

Många döda trots vapenvilan

Hundratals människor har dödats sedan man kom överens om den bräckliga vapenvilan för tre månader sedan.

FN:s säkerhetsråd håller ett krismöte onsdag kväll 12 november, efter rapporterna om Rysslands senaste militära intrång i Ukraina. Mötet har begärts av USA.