Ryska problem att utveckla drönare
Underhållspersonal kontrollerar en Predator-drönare, som används av US Office of Air and Marine (OAM), innan en övervakningsflygning nära den mexikanska gränsen den 7 mars 2013. Fort Huachuca i Sierra Vista, Arizona. (Foto: John Moore / Getty Images)


En ny rysk attackdrönare är tänkt att vara klar 2018, men det finns problem.

Ryssland har kapacitet att utveckla avancerade drönare, men har problem att ens färdigställa en en-tons drönare som har varit under utveckling sedan 2011, rapporterade Pravda.ru.

Den ryska attackdrönaren uppges väga minst 20 ton.

En annan drönare som inte skall väga mer än fem ton är tänkt att vara klar i slutet av 2017.

En expert, som talade med Ryska nyhetsbyrån, hävdar emellertid att Ryssland inte ”släpar efter i denna fråga”.

”Vad gäller teori, teknik och konstruktionsidéer är vi inte på efterkälken”, sade Vladimir Anokhin, vice ordförande i ryska geopolitiska akademin.

”Vi har fantastiska team som under årtionden har arbetat med detta. Men vi har inte tillräckligt med personal. Vi har inte den industriella basen, vi har inte kvalificerad arbetskraft som kan producera en massa drönare, vilka vi är i trängande behov av just nu”.

Denis Fedutinov, en rysk expert inom området obemannade system, sade att även om utvecklingen av drönare eller obemannade luftfarkoster har varit något eftersatt i Ryssland , försöker regeringen åtgärda detta genom att finansiera utvecklingen.

Ett av företagen som arbetar med drönare visade för några år sedan upp en tio-tons prototyp, sade Fedutinov.

Enligt uppgift gav det ryska försvarsdepartementet i början av 2012 statsägda Russian Helicopters 158 miljoner dollar för att utveckla en serie drönare, enligt Daniel Vajdic vid American Enterprise Institute. Under 2010 hade landet investerat ca 172 miljoner dollar i en rad drönarkonstruktioner, men ingen av dem uppfyllde standarden som den ryska militären ville ha.

Ryssarna blev fascinerade av drönarnas möjlighet efter att ha sett israeliska drönare i strid i Georgien. Under 2009 köpte ryssarna tolv tidigare versioner av spaningsdrönare från Israel och ett år senare gjorde Israels Aerospace Industries och Rysslands Oboronprom upp om att tillverka en av Israels drönare i Ryssland.

Ryssland kan ha fått konstruktioner för att bygga sina egna drönare från Iran, som 2011 sade att ryska experter tilläts inspektera amerikanska drönare som skjutits ner i Teheran.

”Att Iran hade amerikanska drönare i sin ägo diskuterades i juni (2011). Dock skingrades tvivlen förra månaden (december 2011) när den islamiska republiken avslöjade att en RQ-170 Sentinel tydligen återskapades genom dataintrång i dess kontrollsystem. Jag skulle inte bli förvånad om framtida ryska drönare är mycket lika Sentinel”.

Som ett exempel på de typer av drönare som Ryssland använder påträffades en cirka 20 meter lång drönare i Kazakstan i april i år. Vraket gavs tillbaka till Ryssland.

Översatt från engelska