Ryska militärplan flög över Östersjön
Ett ryskt MIG-29 flygplan gör en uppvisning under en militärparad i Belgrad den 16 oktober 2014. (Foto: Andrej Isakovic/AFP/Getty Images)


Enligt tjänstemän från Lettlands regering har jetplan från Nato fångat upp aktivitet från tjugoåtta ryska militärplan över Östersjön i veckan. Den ökade ryska aktiviteten i området är dock inte ett tecken på att Kreml förbereder ett angrepp utan att de testar Nato:s försvar och reaktionstid.

Måndag den 8 december upptäckte Nato 28 plan, bland annat strategiska ryska bombplan Tu-95 och Tu-22, som flög över neutralt vatten i närheten av Lettlands maritima gräns, rapporterar Bloomberg News. Dagen innan den 7 december upptäcktes 13 ryska plan i samma område.

Ökningen av rysk flygaktivitet kan vara en fara för kommersiella flygplan eftersom de ibland flyger med avstängda transponders, noterar Bloomberg.

Samtidigt som spänningarna mellan Väst och Kreml består till följd av Rysslands agerande i östra Ukraina, har antalet ryska flygplan som flugit över Östersjön de senaste månaderna ökat.

I november sade Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, att Nato har registrerat omkring en tredubblad aktivitet av ryska plan i Baltikum.

Sverige hårdast drabbad

Polska tjänstemän sade på torsdagen, enligt BBC, att Rysslands militära insatser i Östersjöregionen är en ny utveckling som aldrig tidigare skådats.

Försvarsminister Tomasz Siemoniak konstaterade att majoriteten av den ryska verksamheten skedde på internationellt vatten och luftrum. Han sade också att Sverige som inte är med i Nato har drabbats hårdast av luftrumsintrång.

Siemoniak sade också att Ryssland inte ”förbereder ett anfall” men testar Natos försvar. Han tillade att det inte hjälper till att bygga goda relationer och förtroende.

Incidenter i Norge och Finland

Som BBC har rapporterat, fanns det några incidenter i regionen i veckan.

På tisdagen den 8 december meddelade norsk militär att ett av deras stridsplan var nära en incident med ett ryskt stridsplan som kom för nära, i Nordnorge.

Det finska flygvapnet har rapporterat om ovanligt intensiv rysk aktivitet över Östersjön och Finska viken. Bombplan, jaktplan och transportplan har flugit mellan Ryssland och den ryska enklaven Kaliningrad, mellan Litauen och Polen.

För drygt en vecka sedan var ett ryskt stridsflygplan inblandat i en incident med ett norskt Nato-plan norr om Norge.

– Den ryska pilotens beteende var inte riktigt normalt, sade det norska försvarets talesman, Brynjar Stordal.

Händelsen som videofilmades visar ett stridsflygplan som verkade komma väldigt nära det norska planet.

”Vi vet inte om det var en felbedömning eller om han avsiktligt ville vara i vägen för vår F-16”, tillade Stordal, skriver The Local.

Nato har stationerat 14 flygplan i de baltiska länderna. Tidigare, innan krisen i Ukraina, fanns fyra plan i området.

Misstänkt rysk ubåt utanför Skottlands kust

Storbritannien har också tvingats kallat in flygplan från Nato för att söka efter en misstänkt rysk ubåt utanför Skottlands kust, rapporterar National Post. Flygplan från Frankrike, USA och Kanada posterades i området för att leta efter ubåten.

Angus Robertson, talesman för Skottlands försvar säger att det här är väldigt genant för Storbritannien som är så exponerat och inte har tillgång till sådan viktig kustpatrullering. Det är inte första gången de varit hänvisade till den goda viljan hos sina allierade för att ersätta den här viktiga resursbristen.

Översatt från engelska.