Rysk rymdfarkost faller mot jorden
För en månad sedan den 28 mars sköts det ryska rymdskeppet Soyuz TMA-16M upp till den Internationella rymdstationen ISS med USA-astronauten Scott Kelly och ryska cosmonauterna Gennady Padalka och Mikhail Kornienko. Förnödenheter skickades upp senare och den 29 april meddelades att den farkosten var förlorad och faller mot jorden. Foto: Kirill Kudryavtsev /AFP /Getty Images


En obemannad rysk rymdfarkost med förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS faller tillbaka mot Jorden efter ett misslyckat försök att nå rymdstationen.

Progress 59 började snurra okontrollerat efter att den nått sin omloppsbana den 28 april. Dockningen som var planerad till torsdag morgon har skjutits upp på obestämd tid, enligt en representant från Nasa.

Nu säger en rysk tjänsteman att rymdfarkosten är på väg att falla tillbaka till jorden.

– Den har börjat falla. Den har ingenstans att ta vägen, säger en anonym tjänsteman till nyhetsbyrån AFP. Det är helt klart att den har börjat reagera helt okontrollerat.

Ospecificerade systemfel

Progress 59 sköts upp utan problem från kosmodromen i Bajkonur i Kazakstan på morgonen den 28 april men ospecificerade systemfel dök upp i dess första omloppsbana.

Tekniker försökte åtgärda problemet genom att utöka rymdskeppets uppdragstid från sex timmar till två dagar. Detta misslyckades och man förlorade kontrollen över farkosten.

Rymdfarkosten bar närmare tre ton bränsle, vatten och utrustning till besättningen på rymdstationen.

Nästa planerade uppskjutning av förnödenheter till ISS är planerat till tidigast den 19 juni.

Rysslands Progress-lastfarkoster har servat ISS sedan starten 2011. Alla uppskjutningar har lyckats utom en, Progress 44, som misslyckades 2011. Normalt,  när leveransuppdraget har lyckats, brinner farkosten upp när den återinträder i jordens atmosfär.

Resterna når oss om en vecka

Resterna från Progress 59 väntas nå jorden mellan den 7 och 11 maj, enligt en tjänsteman från den ryska rymdorganisationen Roscosmos.

Nasa har också råkat ut för att lastfarkoster har misslyckats med sina uppdrag. I oktober fattade en obemannad Cygnus rymdfarkost eld utanför Virginias kust bara några sekunder efter uppskjutningen.

Översatt från engelska.