Rysk polis grep människorättsförespråkare
Rysk polis påstod sig leta efter falska biljetter när de grep tolv personer på väg till St Petersburg. De skulle berätta för deltagarna på G8-mötet om brotten mot Falun Gongutövare i Kina. (Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln. Foto: Maxim Marmur AFP/Getty Images/arkiv)


Rysk polis förde på fredagskvällen bort tolv personer från ett tåg på väg från Moskva till Sankt Petersburg. Polisen förklarade att de kontrollerade att biljetterna inte var förfalskade. Alla biljetter visade sig dock vara i ordning.

En rysk Epoch Times-korrespondent fanns bland de de gripna. Han rapporterade att enligt information från personal på järnvägsstationen hade milisen inte rätt att ta passagerare från tåget och gripa dem, eftersom biljetterna var klippta. Polisen vägrade ge tillbaka både biljetter och pengar.

Nästan alla de gripna passagerarna är Falun Gong-utövare, uppger vår korrespondent.

– Jag tror att polisen fick en lista på personer som de skulle gripa.

En av de gripna kommenterade händelsen:
– Framför allt är jag rysk medborgare, och jag trodde att jag i det här landet hade de rättigheter som står inskrivna i konstitutionen. Men jag hade fel. En av oss blev frihetsberövad för att han försvarade sina rättigheter och inte ville lämna tåget. Jag är Falun Gong-utövare, vi var på väg till toppmötet för att uppmärksamma regeringscheferna på de mord och den tortyr som nu sker i Kina. Jag är säker på att anledningen till att vi greps var att den ryska regeringen inte vill att människor ska få reda på det här problemet. Om det inte finns så många problem så finns det inte så många saker som behöver lösas. Särskilt rör detta de goda förbindelserna mellan Kina och Ryssland.

– Det är verkligen hemskt att leva i ett land där polisen bryter mot lagen och inte låter människor tala öppet om de brott som begås.

Enligt vad ET:s korrespondent uppger så var den ansvarige för gripandet, Ostakhov Dmitry Sergeevich  inte alls orolig.

– Jag verkställer myndigheternas order, sade han.

Detta är inte första gången man bryter mot ryska medborgares rättigheter. Kvällen innan toppmötet i Sankt Petersburg och många andra städer i den Ryska federationen mötte federala myndigheter Falun Gong-utövare och varnade dem för att ha några som helst aktiviteter eller genomföra några aktioner.

Rysk version: http://www.epochtimes.com.ua/ru/articles/view/2/1468.html