Rysk polis grep demonstranter
En aktivist från "Unga väktare för ett enat Ryssland" håller upp en flagga under en demonstration i Moskva på lördagen som en opposition till "Det andra Ryssland:s" marsch. (Foto: AFP/ Natalia Kolesnikova)


Förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov och många andra greps i dag i samband med att Putinmotståndare höll en demonstration i Moskva utan tillstånd av myndigheterna.

De greps när de försökte ta sig in på Pusjkintorget, rapporterar en AFP-korrespondent i Moskva.
Samtliga sattes på polisbussar. Polisen grep också ett tiotal utländska journalister.

Arrangörerna hade på förhand befarat att kravallpolis skulle slå till.

Det andra Ryssland, en bred allians av motståndare mot makthavarna i Kreml, har kallat demonstrationen för ”Missnöjesmarschen”.

Rörelsen anklagar president Vladimir Putin för att strypa demokratin.
Många oppositionsaktivister som tänkt delta har tidigare gripits av polis. Ledare för Det andra Ryssland har varnats för att delta.

Tre andra demonstrationer planeras också under lördagen: en av det Kremltrogna Unga gardet, som tror sig kunna samla cirka 15 000 deltagare. En annan ska hållas av nationalister och en tredje av partiet Högerstyrkornas union.

Kremls anhängare hävdar att Det andra Ryssland försöker undergräva stabiliteten i Ryssland inför presidentvalet 2008.

Ledaren för det största Putintrogna partiet, Boris Gryzlov, har varnat för våld, och polisen har sagt att man kommer att vidta hårda åtgärder mot dem som bryter mot lagen.

Över 2 500 poliser
kommer att finnas till hands vid statyn av Aleksandr Pusjkin mitt i Moskva, där demonstranterna ska passera, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.

Tusentals kravallpoliser har kallats in från områden utanför Moskva.

Det andra Ryssland leds av Garri Kasparov och förre premiärministern Michail Kasianov. Rörelsen har inte särskilt stort inflytande och det anses klart att de allra flesta ryssar stöder Putin. Presidenten får äran av Rysslands mest långvariga ekonomiska uppsving sedan 1970-talet och för att ha skapat stabilitet efter Sovjetunionens sammanbrott.

Den statliga televisionen rapporterade i fredags utförligt om den stormrike exilryssen Boris Berezovskijs hot om att störta Putin. Tv rapporterade också om en motion i det ryska parlamentet där USA anklagas för att hjälpa extremistgrupper att skapa oro.

-Detta är Kremls
främsta tema inför morgondagens marsch. Det ligger i deras intresse att utmåla hela oppositionen som USA-agenter, kommenterade Vladimir Ryzjkov, en av Det andra Rysslands ledare, för Reuters.


En av hundratal, bland andra den kände Garry Kasparov, grips under lördagens demonstrationer i centrala Moskva. (Foto: AFP / Alexei Sazonov)

En av hundratal, bland andra den kände Garry Kasparov, grips under lördagens demonstrationer i centrala Moskva. (Foto: AFP / Alexei Sazonov)