Rysk närvaro i Syrien oroar Nato
De syriska regeringsstyrkorna förstärks med ryska vapen. Nu erkänner Ryssland att man förser Syrien med både vapen och handledning om hur de ska hanteras. Bilden från Abu Duhur en syrisk militär flygbas. Foto: Omar Haj Kadour /Getty Image


Ryska vapen och ryskt militärt deltagande i markstrider i Syrien oroar USA och Nato. Men Ryssland hävdar att vapenleveranserna är nödvändiga i kampen mot IS.

Ryska styrkor har de senaste dagarna aktivt börjat delta i militära markstrider på president Bashar al-Assads sida i kriget i Syrien, uppger tre anonyma libanesiska källor till Reuters. Enligt källorna är dock antalet involverade ryssar fortfarande litet.

Amerikanska tjänstemän, som också vill vara anonyma, uppger att Ryssland skickat bepansrade transportfordon, två fartyg som fraktar stridsvagnar och fraktflygplan till Syrien. Enligt de amerikanska källorna kan avsikten med den ryska aktiviteten vara en förberedelse för ett militärt flygfält.

Två av de libanesiska källorna säger att Ryssland håller på att etablera två baser i landet. En vid kusten och en inne i landet.

– Ryssarna är inte längre bara rådgivare. De har beslutat gå med i kriget mot terrorismen, sade en av källorna, till Reuters.

Bekräftar vapenleveranser

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs, talesperson Maria Zacharova, medger nu för flera medier att Ryssland förser Syrien med vapen och att militära experter hjälper regeringen att bemästra de ryska vapnen.

– Vi har länge försett Syrien med vapen i enlighet med befintliga kontrakt, sade Zacharova.

USA:s utrikesminister John Kerry är oroad över rapporterna om rysk militär närvaro i Syrien. Han har talat med sin ryska kollega två gånger om sin oro att det kan leda till mer våld de senaste fyra dagarna. Vita huset kommer att följa utvecklingen noga, rapporterar Reuters.

Den här utvecklingen oroar också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
– En ökad rysk närvaro i Syrien bidrar inte till att lösa konflikten, säger han.

Frankrike säger att det kommer att bli mer komplicerat att hitta en politisk lösning på krisen.

Bråk om överflygningar

Moskva å sin sida anklagar USA för ”internationell bufflighet” då Washington uppmanat Grekland och Bulgarien att stänga sitt luftrum för ryska överflygningar mot Syrien. Men ryska nyhetsbyråer hävdar att både Grekland och Iran tillåter överflygningar. Bulgariens utrikesminister säger att de tillåter ryska plan passera luftrummet om Moskva tillåter inspektioner vid mellanlandningar.

Moskva anser att de ryska vapenleveranserna är nödvändiga i kampen mot Islamiska Staten, IS, och andra militanta islamister,skriver DN.