Rysk miljardär utmanar Putin
Den ryska miljardären och ägaren till ett basketlagen i amerikanska NBA-ligan MiKhail Prochorov planerar att ställa upp som presidentkandidat mot Vladimir Putin i nästa års val. (Foto: Yuri Kadobnov/AFP/Getty Images)


Ryska miljardären Mikhail Prochorov har meddelat att han kommer att ställa upp mot Vladimir Putin i nästa års presidentval.

Prochorov, som är delägare och VD i mineraljätten Norilsk Nickel och ägare till ett basketlag berättade på en presskonferens på måndagen att han kommer att försöka utmana Putins 12-åriga makt i valet i mars.

– Jag har fattat mitt livs viktigaste beslut. Jag ska kandidera till presidentposten, sade han.

Tillkännagivandet kom efter att tiotusentals ryssar gick ut på gatorna i helgen i protest mot resultatet av landets parlamentsval den 4 december, där Putins parti Enade Ryssland behöll sin majoritet.

På lördagen trotsade 25 000 människor i centrala Moskva kylan för att protestera mot valresultatet. Omkring 15 000 andra deltog i demonstrationer i 30 städer över hela landet.

På måndagen beordrade landets president Dmitrij Medvedev en utredning av anklagelser om valfusk för att dämpa kritiken.

Putin var president från 2000 till 2008 varefter han steg åt sidan för att låta Medvedev tillträda. Putin som har varit premiärminister under fyra år har sagt att han ska ställa upp i presidentvalet igen nästa år.

Prochorov hoppade nyligen av som ledare för partiet Right Cause (Rätta saken) som endast fick en procent av rösterna i parlamentsvalet.

Prochorov, som är landets tredje rikaste man och ägare till basketlaget New Jersey Nets i den amerikanska NBA-ligan, sade att han skulle behöva 2 miljoner underskrifter för att ställa upp i valet.

Han sade att han skulle spendera en tiondel av sina resurser till att kritisera Putin och lägga resten på sin egen politik. Han tillade att han inte var rädd för att drabbas av samma öde som oljemagnaten Michail Chodorkovskij. Chodorkovskij, som stödde den liberala oppositionen mot Putin, han greps 2003 och kommer inte att släppas förrän 2017. Han betraktas som politisk fånge av Amnesty International.

Översatt från engelska