Rysk-kinesiskt veto mot Syrienresolutionen fördöms
En syrisk man argumenterar med några syriska dissidenter vid ett möte för syriska oppositionsledare i Istanbul, den 2 oktober 2011. (Foto: Bulent Kilic / AFP / Getty Images)


USA fördömde på onsdagen Rysslands och Kinas veto mot FN:s säkerhetsråds förslag att fördöma Syrien. Trots att resolutionen inte gick igenom meddelade Turkiet att det ska vidta åtgärder för att få slut på de sex månader långa våldsamheterna.

Turkiet, som anses vara Syriens starkaste bundsförvant och en av dess största handelspartners, stödde rådets resolution och tillade att det skulle införa sina egna sanktioner mot Syrien.

Utan att kunna se något slut på de våldsamheter som pågått i sex månader i Syrien har Europa och USA varit hänvisade till sanktioner och andra former av diplomatiska påtryckningar för att  påverka president Bashar al-Assads regering.

Säkerhetsrådets förslag,
som skrevs av Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Portugal fick nio röster av  de 15 medlemmarna i rådet, vilket är ett minimum som krävs för att få en resolution till stånd. Indien, Brasilien, Sydafrika och Libanon avstod från att rösta.

På grund av sin position som permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd, lade Ryssland och Kina in veto mot åtgärden, vilket stoppade förslaget.

Susan Rice, USA:s sändebud till FN, kritiserade utspelet hårt.

– Flera medlemmar har i veckor försökt försvaga och tunna ut all text som skulle kunna ha skyddat oskyldiga civilas liv från Assads brutalitet. Idag har två ledamöter lagt in sitt veto mot en kraftigt urvattnad text som inte ens nämner sanktioner, sade Rice.

Enligt FN har minst 2 700 människor dödats under våldsamheterna, som man inte kan se något slut på. Under de senaste dagarna har syriska säkerhetsstyrkor omringat mer än tretusen människor i den oroliga staden Rastan, säger lokala aktivister. På onsdagen dödades minst 13 människor av säkerhetsstyrkor i flera städer.

Några medlemmar i Säkerhetsrådet har hävdat att en lösning skulle vara en förevändning för militär intervention i Syrien, eftersom en resolution i mars godkände Natos flyganfall i Libyen, vilka var ämnade att försvaga Khadaffis militära styrkor.

– Låt det inte finnas någon tvekan: det handlar inte om militär intervention. Det handlar inte om Libyen. Det är ett billigt knep av dem som hellre vill sälja vapen till den syriska regimen än att stödja det syriska folket, sade Rice.

En källa inom FN uppgav att USA, Frankrike och Storbritannien vid första bästa tillfälle kommer att göra ett nytt försök att driva igenom ett annat förslag i rådet, rapporterar The Guardian. ”Det kommer inte att försvinna,” sade källan som ville vara anonym.

I ett tal i Sydafrika sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan att hans regering kommer att införa sina egna sanktioner mot sitt grannland i söder, trots misslyckandet av Säkerhetsrådets resolution.

– Vi håller för närvarande att utarbeta ett sanktionspaket, sade Erdogan och tillade att Turkiet inte kan ”hålla tyst”.

– Den syriska regeringen bör ha fått en varning, sade Erdogan med hänvisning till Säkerhetsrådets beslut.

För flera månader sedan såg Turkiet till att syrier som försökte ta sig över gränsen efter att armén sattes in för att stävja den motspänstiga Idlibprovinsen, fick sin tillflykt i Turkiet. Den turkiska regeringen har intensifierat sin retorik mot Damaskus och uppmanade al-Assad att anta demokratiska reformer så som demonstranterna kräver.

Översatt från engelska.