Rysk frånvaro avbräck för Obamamöte
President Barack Obama är värd för det sista av fyra toppmöten om kärnsäkerhet, NSS, i Washington. (Foto: Jacquelyn Martin /AP/TTarkivbild)


Ryssland missar ett tillfälle genom att inte dyka upp på atomsäkerhetsmötet NSS i Washington, där 52 länder och många världsledare deltar, enligt Vita huset. Även Sverige beklagar den ryska frånvaron.

– Det är klart att det är ett stort avbräck, men det är bara att fortsätta och försöka få med dem i den här typen av samtal, säger utrikesminister Margot Wallström (S), som representerar Sverige i Washington.

Mötet är det fjärde och sista toppmötet inom ett initiativ som togs av USA:s president Barack Obama 2009. Det syftar till att, bland annat, öka säkerheten kring kärnkraftverk, hantering av radioaktivt material och icke-spridning av kärnvapen.

Utrikesminister Margot Wallström (S) deltar i atomsäkerhetsmötet NSS i Washington, med USA:s president Barack Obama som värd. (Foto: Jessica Gow /TT-arkivbild)

Utrikesminister Margot Wallström (S) deltar i atomsäkerhetsmötet NSS i Washington, med USA:s president Barack Obama som värd. (Foto: Jessica Gow /TT-arkivbild)

Nukleär terror

Säkerhetsfrågorna har blivit extra aktuella efter uppgifterna om att ansvariga för terrorattackerna i Belgien också tycks ha haft planer på att angripa kärnkraftverk. Nukleär terrorism kan bli mer än ett hot det spekuleras om.

– Det här är kanske viktigare än någonsin på grund av säkerhetsläget, säger Wallström.

Hon säger att även frågor om skydd och övervakning av radioaktivt material och strålkällor på exempelvis sjukhus måste lyftas.

– Skulle terrorister komma över sådant material skulle de kunna tillverka smutsiga bomber, säger Wallström.

Ryssland hoppade av redan för några år sedan och ändrar sig inte.

”Isolerar sig”

– Rysslands beslut att inte delta är en missad chans för framför allt Ryssland, säger Ben Rhodes, biträdande nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset, i ett konferenssamtal med journalister inför mötet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Ärligt talat, allt de gör är att isolera sig genom att inte delta som de har gjort tidigare, säger Rhodes, men betonar att USA och Ryssland fortsätter att samarbeta och diskutera frågor relaterade till atomsäkerhet.

Margot Wallström hävdar att NSS-mötena och arbetet med frågorna har stärkt den ”globala nukleära säkerhetsarkitekturen” och fått fler länder att ratificera de två konventioner som finns på området. Mötet, som hålls den 31 mars-1 april, ska resultera i ett uttalande och en plan för vad som kommer efter.

NSS
NSS står för Nuclear Security Summit, toppmöte om kärnsäkerhet.
Hålls i Washington DC 31/3-1/4.
Det fjärde mötet i ordningen sedan USA:s president Barack Obama drog igång sitt initiativ 2009.
På det första mötet, 2010, deltog 47 länder. Nu deltar 52.
Ryssland hoppade av NSS efter det tredje toppmötet i Nederländerna 2014.
Källa: Utrikesdepartementet