Rysk författare får pris för sin omutlighet
Årets mottagare av Tucholsky-priset, den ryske författaren Arkadij Babtjenko. (Foto: starshinazapasa)


På onsdagen meddelade Svenska PEN att årets Tucholsky-pris går till den ryske författaren och journalisten Arkadij Babtjenko ”för sin journalistiska omutlighet och sina illusionsfria skildringar av krigets verklighet”.

Arkadij Babtjenko föddes i Moskva 1977, och är en av den ryska oppositionens starkaste röster. Framförallt är han verksam som regimkritisk journalist, men har inte fått några jobb på flera år i sitt hemland, skriver Svenska PEN. Föreningens ordförande Ola Larsmo säger i ett uttalande att Babtjenko hör till de stora krigsskildrarna ”på gränsen mellan journalistik och exakt romanprosa”. Som ett exempel tar han upp boken Krigets färger, som är en brutal skildring av Tjetjenienkriget.

— På senare tid har han utvecklats till en av de orädda sanningssägare som öppet vågar peka på om de förödande konsekvenserna av inskränkningarna av yttrandefriheten i Putins Ryssland, sade Ola Larsmo i uttalandet.

Prisutdelningen sker under Fängslade författares dag den 15 november på Nordstedts förlag i Stockholm. Babtjenko kommer dit och tar emot priset, som är ett stipendium på 150 000 kronor, en summa som ger exilförfattare möjlighet att vistas i Sverige en tid.

Priset är uppkallat efter den tyske författaren Kurt Tucholsky som levde 1890-1935. Tucholsky riktade skarp kritik mot nazismen, och tvingades därför att fly från Tyskland. Svenska PEN har delat ut priset sedan 1985 till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten.

Tidigare pristagare är bland andra den fängslade svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak, och årets nobelpristagare i litteratur Svetlana Aleksijevitj, Salman Rushdie och Masha Gessen.