Rysk flygplanskrasch i Sinaiöknen troligen inget IS-dåd
Egyptiska soldater vaktar bagage från det ryska flygplanet Airbus A-321 som störtade i Sinaiöknen den 31 oktober. (Foto: Khaled Desouki/AFP/Getty Images)


Den IS-anknutna gruppen Wilayat Sinai har hävdat att de låg bakom flygplanskraschen i lördagsmorse, men flera experter avfärdar uppgifterna.

Det ryska flyget var på väg från Sharm el-Sheikh, Egypten till Sankt Petersburg i Ryssland. 23 minuter efter start kraschade flygplanet i öknen på Sinaihalvön och samtliga 224 passagerare omkom.

is flygI sociala medier har det florerat bilder relaterade till det kraschade flygplanet. En video visar ett exploderande plan med typisk IS-propagandamusik. En annan bild visar en skäggig man beväpnad med ett raketgevär och texten ”bra väder med klar himmel… perfekt för att ta ner ryska flygplan” och ”Wilayat Sinai tar på sig ansvaret för nedskjutningen av det ryska planet”.

Enligt experter kan inte de vapen IS har nå till 9 000 meters höjd som det ryska planet flög på. De vapen som IS använder når bara en höjd på 3 000 meter, twittrade Charles Lister, mellanösternexpert från Brookings Doha Center. Han nämnde dock att det skulle kunna ha varit en bomb ombord.

Från rysk sida menar man att IS inte är inblandat. Rysslands transportminister Maksim Sokolov sade att informationen om att IS ligger bakom kraschen inte stämmer.

— Vi har nära kontakt med våra egyptiska kollegor och med luftfartsmyndigheten. För närvarande har de ingen information som stödjer en sådan insinuation.

Vidare meddelade Sokolov att flygplanets svarta låda är hittad, men inte undersökt än.

Rysk tv rapporterade att flygplanets ena pilot hade klagat för sin fru innan start om ”att flygplanets tekniska skick var långt sämre än vad man kunde önska sig”, skriver the Guardian