Rysk exspion talar ut om Litvinenko
RYSSLAND, Moskva : Ryska aktivister för mänskliga rättigheter håller poträtt av före detta spion Alexander Litvinenko under protesten framför det ryska inrikesministeriet i Moskva den 15 december 2006. (Foto: AFP/Denis Sinyakov)


En åtta sidor lång rapport kan ha blivit den ryske exspionen Alexandr Litvinenkos död. För en brittisk uppdragsgivare samlade Litvinenko in uppgifter om en toppfigur i Kreml, avslöjar en kollega för BBC.

 
Den förre KGB-mannen Yuri Shvets säger till BBC:s Radio 4 att han inte kan vara hundraprocentigt säker men ”ganska säker” på att det uppdraget var anledningen till att Litvinenko förgiftades med polonium-210.
 
Shvets och Litvinenko ska ha jobbat tillsammans med att sammanställa information om fem ryssar, däribland graverande uppgifter om en person i den högsta politiska makteliten. Litvinenko fick uppdraget av ett brittiskt företag och bad exspionen Shvets om hjälp. Vilket företag som beställde rapporten nämndes inte i radioinslaget.
 
Enligt Shvets var det ett företag som ville ha information inför en förestående miljoninvestering i Ryssland.
 
Litvinenko avled den 23 november efter att ha fått i sig en dödlig dos av det radioaktiva ämnet polonium-210. Om detta pågår mordutredningar både i Storbritannien och Ryssland. Shvets är en av många personer i Litvinenkos umgängeskrets – där påfallande många exspioner ingick – som har förhörts av Scotland Yard.
 
På sin dödsbädd anklagade Litvinenko president Vladimir Putin för att ha gett order om att undanröja honom.
 
Shvets bor numera i Washington och arbetar med den typ av uppdrag som Litvinenko åtog sig. Rapporten var klar den 20 september. Inom de närmaste två veckorna ska han ha överlämnat rapporten till Andrej Lugovoj – ytterligare en rysk exspion.
 
– Jag tror att det var det som utlöste hela mordet, säger Shvets i radiointervjun.
 
Lugovoj och Dmitrij Kovtun – även han rysk exspion – träffade Litvinenko på ett hotell i London den 1 november. Tillsammans drack de te. Enligt Shvets förbannade Litvinenko efteråt sitt oproffsiga beteende: han hade inte sett hur teet tillagades.
 
Kovtun uppges vara strålskadad och Lugovoj har mindre spår av polonium-210 i kroppen.
 
Litvinenko jobbade mycket ihop med Lugovoj 2005. De möttes ett tiotal gånger. Litvinenko gav honom rapporten för att visa hur information till västliga uppdragsgivare ska presenteras.
 
Lugovoj har tidigare bedyrat sin oskuld och klagat över att han utpekats som skurken i dramat. Exspionen Shvets tror att Lugovoj fortfarande står på den ryska säkerhetstjänsten FSB:s lönelista.