Rymdfärjan Atlantis på väg
Atlantis lyfte på torsdagen, efter en lång väntan på rätt förutsättningar. (Foto: AFP)


Nu har rymdfärjan Atlantis kommit iväg. När starten gått och eldsflamman under raketen som bar rymdfärjan tänts for Atlantis upp mot rymden och den väntande internationella rymdstationen.

Det var meningen att avfärden skulle ske i början av december, men problem med bränslesystemet försenade uppskjutningen. Rymdstationen måste dessutom vara i en viss position och den fick inväntas. Men nu äntligen…

Med sig på resan har de Europas bidrag till rymdstationen, ett vetenskapligt laboratorium. Jean-Jacques Dordain hos European Space Agency, ESA, sade:

– Idag börjar vi på ett nytt kapitel för ESA. Liksom Columbus, som upptäckte den Nya världen, upptäcker vi en hel ny värld med Columbus.

Det blir det andra laboratoriet uppe på rymdstationen. Det är i dag sju år sedan Destiny-laboratoriet fraktades dit upp.

Nu ska Atlantis sju besättningsmän kolla alla systemen och inspektera värmesköldarna. På lördag ska de docka med stationen. Tre rymdpromenader ska göras för att få Columbus-laboratoriet på plats.

Om elva dagar ska de ha återkommit till Kennedy Space Center.