Rykten om Jiang Zemins död ledde till firande på Facebook
Jiangs förmodade död firas på Facebook (Skärmdump från facebook.com).


Kineserna verkar tycka om att skapa kommittéer när det händer något stort. I enlighet med den traditionen har ett antal internetanvändare skapat en ”Förberedelsekommitté för att fira Jiang Zemins död” som en Facebooksida.

På bilder kan man se några av deltagarna fira Jiangs förmodade frånfälle med champagne på gränsen till Fastlandskina. 
De första rapporterna om att Jiang var död kom från en av Hongkongs ledande TV-stationer ATV, men de drogs tillbaka samma kväll.

En annan station i Shandong i Kina hade gjort samma sak, alltså rapporterat om att Jiang var död men sedan tagit det. Nätanvändarna som tyckte sig ana att Jiangs död var ett faktum eller åtminstone nära förestående startade Facebooksidan, vilken hade 2 700 ”gilla”-tryckningar på kvällen den 7 juli.

”Idag är en nationell högtidsdag,” stod det i en av inläggen på sidan, som skrivits sent på natten Hongkongtid.

Två av de första inläggen uppmanade till firande: ”Jag rekommenderar att vi skjuter fyrverkerier framför det kinesiska myndigheternas kontor i Hongkong” och ”Låt oss öppna champagnen och fira de här goda nyheterna”.

I ett annat inlägg stod: ”Innan jag gick ut för att skjuta fyrverkerier hade omkring 500 personer anslutit sig till den här sidan, men när jag kom tillbaka var det uppe i 1 800!”

Andra inlägg visade några kinesers känslor inför den förre partiledaren: ”Rehabilitera offren för den 4 juni!”, ”Tro inte att döden är slutet på dina bekymmer. Historien kommer att fälla domen över de brott du begått” och ”Det här är den bästa nyheten idag!”.

Rykten om Jiangs förmodade död har cirkulerat hela veckan. Användarna av Kinas politiskt censurerade internet har inte kunnat söka efter den här nyheten. Sökningar på ord associerade med Jiangs namn, till och med ordet för ”flod” som använder samma tecken, har blockerats på stora sociala medier i Kina, liksom sökningar på siffran 301, vilket är namnet på det militärsjukhus där de flesta kommunistpartiledare behandlas.

Översatt från engelska.