"Ryggsäckschock" av USA:s nya ambassadör i Kina
USA:s nya kinaambassadör Gary Locke möter media i Peking. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images)


Gary Locke, USA:s nya Kinaambassadör, lyckades med konststycket att ta kineserna med storm innan han ens öppnat munnen eller gjort något viktigt.

Bara genom att bära sin egen ryggsäck och köpa sitt eget kaffe utgjorde han en skarp kontrast till hur kinesiska tjänstemän beter sig. Anledningen att kineserna uppmärksammade honom är just att de längtar efter befattningshavare och tjänstemän som är hederliga och arbetar för folkets bästa, snarare än att försöka berika sig själva.

61-årige Locke, som tidigare varit bland annat guvernör i delstaten Washington, är den första kinesisk-amerikanska ambassadören i Kina. Utan några större åthävor anlände han med sin fru och sina tre barn till Peking den 12 augusti, vilket skapade oväntad uppståndelse, eftersom sättet de reste på från Seattle till Peking, var så enkelt med dagens kinesiska mått mätt.

Många kinesiska media, inklusive Beijing News, People’s Daily och Guangzhou Daily, påpekade att Locke och hans familj anlände ”utan medföljande personal eller livvakter. Varje familjemedlem hade en ryggsäck och en väska; ingen latade sig.”

Legal Evening News sade den 13 augusti att flera passagerare på samma 12-timmarsflyg som familjen Locke inte ens insåg att familjen var ombord.

”Det är förvånande att Gary Locke flyger reguljärt till sin nya arbetsplats. Det var som om han bara var ute och reste med familjen,” stod det i artikeln.

Efter att de anlänt på Pekings internationella flygplats hoppade familjen in i en vanlig bil och åkte direkt till deras nya hem, där de två dagar senare mötte pressen.

Heta diskussioner bland kineser på nätet uppstod efter mediarapporteringen. En artikel på Legal Evening News fick 17 843 kommentarer på fem dagar.

”Xueqicheng517” från Ningbo i Zhejiangprovinsen skrev: ”Närhelst en kommunistpartitjänsteman reser utomlands läser en allvarlig nyhetsuppläsare på CCTV upp att den och den (dussintals namn) åkte till flygplatsen för att ta emot honom och den och den (dussintals namn) följde med honom och den och den fick blommor av representanter för utländska studenter, följt av dånande applåder…”

”Hello?” från Guangzhou skrev: ”Meddelandet från ambassadör Locke är detta: Varför vill kineserna i Kina åka till USA? Vad är det som är så bra med USA? Till och med en högt uppsatt amerikansk tjänsteman som jag kan inte mäta mig med ens en partichef för ett härad i Kina. Vem är det som skojar här, egentligen?”

Många av de över 100 000 kommentarerna på en artikel på ifeng.com jämförde Locke med kinesiska tjänstemän.

”Almost liberated” från Hubeiprovinsen skrev: ”Herr Locke kan bara fungera som tjänsteman i USA. Sådana som han skulle inte överleva i kommunistpartikretsar, han är för annorlunda.”

”Won big prize” från Yunnanprovinsen skrev: ”Bilden av en amerikansk ambassadör med ryggsäck är väldigt bra. Till och med en chef för ett litet kinesiskt bydistrikt skulle haft flera assistenter med sig för att bära hans ryggsäck.”

Hongkongbaserade Eastern Daily skrev att partitjänstemännens jakt på berömmelse, pengar och makt har blivit en förutsättning för korruption.

Long Yongtu, som var chefsförhandlare för Kinas medlemskap i Världshandelsorganisationen citerades i Eastern Daily. Han sade att han en gång sett en partisekreterare på häradsnivå på en flygplats på väg utomlands, som hade ett följe på nästan 40 personer.

På Yahoo China publicerades en artikel med titeln ”Gary Locke gav partitjänstemännen en lektion” och de hade även en läsaromröstning.

En av frågorna var: ”Hur hade ni föreställt er att Gary Locke skulle resa?”

52 procent svarade något i stil med att de trodde Locke skulle haft ett eget plan och egen personal och att han skulle haft poliseskort när han avreste och att han skulle ha tagits emot av allmänheten.

En annan fråga var: ”Vad tyckte du var mest slående?”

78 procent svarade att de tyckte att hans enkla och nedtonade resestil var ”chockerande”.

Översatt från engelska.