Ryckningar under ögat – Fråga doktor Kong
Den västerländska läkaren säger att ryckningarna under ögat inte går att göra något åt. Inom kinesisk medicin har man ett annat synsätt. (Foto: Pixabay)


En västerländsk läkare sade att ryckningarna i ansiktet inte går att göra något åt, men enligt doktor Benjamin Kong kan de behandlas med akupunktur. Man kan också göra en del själv för att lindra besvären.

Fråga: Jag har haft problem med att det rycker under mitt ena öga hela tiden. Det kan hålla på i ett år, sedan är det plötsligt borta för att komma igen kanske efter ett år, det är lite olika. Doktorer säger att det inte går göra något åt det. Kan akupunktur hjälpa? Med vänlig hälsning, Gunilla

Vätska i mellanörat – Fråga doktor Kong

Svar: Kinesisk medicin tror att ryckningar i ansiktet oftast orsakas av levervind eller blodbrist, vilket producerar inre vind. Vindondska invaderar ansiktets meridianer, och då uppstår sjukdomen. Behandlingens princip är att lugna leverns system, stödja njurens system, rensa ut vind och eld.

Akupunktur är effektivt för att behandla besväret. Det finns många studier i Kina i vilka man använder olika akupunkturmetoder för att behandla ryckningar i ansiktet. Resultat av studierna visar att olika metoders effektivitet i allmänhet är ca 80 procent. Behandlingar med triggningspunkt har bäst effektivitet, mer än 95 procent. Man kan använda 15–30 nålar på triggningspunkten, eller lämna en nål på en triggningspunkt på huden en lång tid.

Om en metod inte är effektiv behöver akupunktören snabbt byta till en annan metod. Efter förbättring är det lätt att få återfall, och då behöver patienten har lite tålamod.

Tips till de som har ryckningar i ansiktet:

– Ät mer färska grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, bönor och fisk.
– Försök att upprätthålla en trevlig sinnesstämning, var avslappnad, ha ett lämpligt förhållande mellan arbete och vila, få tillräckligt med sömn.
– Var noga med att inte tvätta ansiktet med kallt vatten. I händelse av vind, regn och kyla, se till att huvudet och ansiktet är varmt.
– Minska externa stimuli, såsom tv och dator.

Hur du tar hand om hälsan på vintern – Fråga doktor Kong

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.